Studenti gastronomi iz Srbije učestvovali na "Oliver Roellinger" takmičenju u Budimpešti

23. Mart 2018

U Budimpešti je od 12. do 14. marta održano sedmo takmičenje za nagradu "Oliver Roellinger", čiji su glavni organizatori "Ethic Ocean" (organizacija za zaštitu i očuvanje životne sredine i resursa), kulinarska akademija "Ferrandi" iz Pariza, hotelijerska akademija "Lycee Hotelier Dinard", Francuska, "Relaix & Chateaux", Fakultet za trgovinu, turizam i hotelijerstvo iz Budimpešte.

Cilj takmičenja je stvaranje svesti kod mladih profesionalnih kuvara da razmišljaju o održivosti i unapređenju životne sredine mora, okeana i drugih vodenih površina kroz pripremu jela od riba, rakova, školjki, mekušaca.

Zadatak takmičenja je da kroz pripremu jela i teorijsku prezentaciju mladi kuvari pokažu svoje znanje, da ga uporede sa svojim kolegama iz drugih zemalja i da pokažu koliko znaju i koliko su posvećeni temi ovog takmičenja.

Na ovom događaju koji je pored takmičarskog imao i edukatuvni karakter takmičili su se studenti sa univerziteta i fakulteta iz Finske, Švedske, Mađarske, Slovenije, Poljske i Srbije.

Studente su ocenjivali nastavnici kulinarstva sa akademija iz Pariza, šefovi kuhinja hotela "Four Season" iz Budimpešte, restorana sa Mišelinovom zvezdom, direktori organizacija koje se bave održivošću razvoja i zaštite morskog sveta, zaposleni u privredi i delatnostima koje se bave proizvodnjom, uzgojem i plasiranjem robe na tržište širom Evrope.

Studenti su ostavili odličan utisak na organizatore, iako nisu uspeli da se plasiraju na finalno takmičenje koje se održava u junu mesecu ove godine u Parizu. Vredno pažnje je i uspostavljanje kontakata između Prirodno-matematičkog fakulteta, Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo sa fakultetima iz drugih zemalja u oblasti gastronomije i hotelijerstva  koje će doprineti kvalitetnijem razvoju i usavršavanju naših studenata.

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restoraterstvo
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. Decembar 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...