Studenti gastronomi iz Srbije učestvovali na "Oliver Roellinger" takmičenju u Budimpešti

23. March 2018

U Budimpešti je od 12. do 14. marta održano sedmo takmičenje za nagradu "Oliver Roellinger", čiji su glavni organizatori "Ethic Ocean" (organizacija za zaštitu i očuvanje životne sredine i resursa), kulinarska akademija "Ferrandi" iz Pariza, hotelijerska akademija "Lycee Hotelier Dinard", Francuska, "Relaix & Chateaux", Fakultet za trgovinu, turizam i hotelijerstvo iz Budimpešte.

Cilj takmičenja je stvaranje svesti kod mladih profesionalnih kuvara da razmišljaju o održivosti i unapređenju životne sredine mora, okeana i drugih vodenih površina kroz pripremu jela od riba, rakova, školjki, mekušaca.

Zadatak takmičenja je da kroz pripremu jela i teorijsku prezentaciju mladi kuvari pokažu svoje znanje, da ga uporede sa svojim kolegama iz drugih zemalja i da pokažu koliko znaju i koliko su posvećeni temi ovog takmičenja.

Na ovom događaju koji je pored takmičarskog imao i edukatuvni karakter takmičili su se studenti sa univerziteta i fakulteta iz Finske, Švedske, Mađarske, Slovenije, Poljske i Srbije.

Studente su ocenjivali nastavnici kulinarstva sa akademija iz Pariza, šefovi kuhinja hotela "Four Season" iz Budimpešte, restorana sa Mišelinovom zvezdom, direktori organizacija koje se bave održivošću razvoja i zaštite morskog sveta, zaposleni u privredi i delatnostima koje se bave proizvodnjom, uzgojem i plasiranjem robe na tržište širom Evrope.

Studenti su ostavili odličan utisak na organizatore, iako nisu uspeli da se plasiraju na finalno takmičenje koje se održava u junu mesecu ove godine u Parizu. Vredno pažnje je i uspostavljanje kontakata između Prirodno-matematičkog fakulteta, Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo sa fakultetima iz drugih zemalja u oblasti gastronomije i hotelijerstva  koje će doprineti kvalitetnijem razvoju i usavršavanju naših studenata.

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Gault&Millau gastronomski vodič 2024 - Srbija slavi vrhunac kulinarstva
25. April 2024
Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na...
Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restaurants
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. January 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restaurants
Kultna brza hrana Istanbula
28. December 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...