Šta voli da jede britanska kraljica?

02. Jun 2022
Photo by Evangelina Silina on Unsplash
Photo by Evangelina Silina on Unsplash

- Britanska kraljica Elizabeta II nema posebno egzotičan ukus, ali zna šta voli – kašu, banana bread i voćne sokove – otkriva kraljevski chef Stefan Pappert, koji je sa svojim timom zadužen da osmišljava i priprema obroke za njeno visočanstvo. Kaže da je posao često veoma zahtevan, a pogotovo poslednjih par meseci, uoči obeležavanja važnog jubileja – 70 godina od kako je kraljica Elizabeta došla na presto.

Chef Pappert vodi računa o ishrani njenog visočanstva i izvan rezidencije. - Moj posao je da obezbedim da kraljica uvek ima dovoljno hrane. Ako putuje u London zapakujemo joj malo grickalica, dodamo po neki kolačić, ali i sok i vodu – kaže Pappert za dpa.

Pappert, koji priprema hranu za kraljevsku porodicu od 2017. godine ističe da kraljica nema omiljeno jelo, i da jede uobičajenu hranu, kao i svi drugi ljudi.

Navike u ishrani Elizabete II, koja sada ima 96 godina, donekle su se promenile u proteklih nekoliko godina. - Malo više solimo jela, zato što čulo ukusa vremenom slabi. Smanjili smo i porcije, ne poslužujemo više obilna jela – objašnjava Pappert, koji svakog dana kreira osam jela za kraljicu, kako bi obezbedio da unosi dovoljno kalorija. Na meniju se često nađu i banana bread, kaše sa jabukom i cimetom, kao i voćna torta uz sokove i biskvite.

- Za Božić neizostavan je Stollen, kuglof sa kandiranim voćem, posut prah šećerom. To uvek bude velika atrakcija – zaključuje Pappert.

Izvor: dpa Deutsche Presse-Agentur GmbH

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
17 beogradskih restorana dobilo Michelin pločicu
02. Februar 2023
Turistička organizacija Srbije (TOS) i METRO Cash & Carry Srbija, uz podršku...
Restoraterstvo
Nemački ugostitelji traže 50.000 radnika
23. Januar 2023
Nemački ugostitelji se odavno muče da popune radna mesta, a stanje će na proleće biti...
Restoraterstvo
Kulinarski tim Srbije na
11. Januar 2023
Kulinarska federacija Srbije (KFS) je udruženje profesionalnih kuvara, sa osnovnim ciljem...
Restoraterstvo
Srbija u „Michelin“ gastronomskom vodiču za 2023. godinu
12. Decembar 2022
MIŠELIN Gastronomski vodič danas je objavio svoju novu selekciju restorana u Srbiji, te...