Šta voli da jede britanska kraljica?

02. Jun 2022
Photo by Evangelina Silina on Unsplash
Photo by Evangelina Silina on Unsplash

- Britanska kraljica Elizabeta II nema posebno egzotičan ukus, ali zna šta voli – kašu, banana bread i voćne sokove – otkriva kraljevski chef Stefan Pappert, koji je sa svojim timom zadužen da osmišljava i priprema obroke za njeno visočanstvo. Kaže da je posao često veoma zahtevan, a pogotovo poslednjih par meseci, uoči obeležavanja važnog jubileja – 70 godina od kako je kraljica Elizabeta došla na presto.

Chef Pappert vodi računa o ishrani njenog visočanstva i izvan rezidencije. - Moj posao je da obezbedim da kraljica uvek ima dovoljno hrane. Ako putuje u London zapakujemo joj malo grickalica, dodamo po neki kolačić, ali i sok i vodu – kaže Pappert za dpa.

Pappert, koji priprema hranu za kraljevsku porodicu od 2017. godine ističe da kraljica nema omiljeno jelo, i da jede uobičajenu hranu, kao i svi drugi ljudi.

Navike u ishrani Elizabete II, koja sada ima 96 godina, donekle su se promenile u proteklih nekoliko godina. - Malo više solimo jela, zato što čulo ukusa vremenom slabi. Smanjili smo i porcije, ne poslužujemo više obilna jela – objašnjava Pappert, koji svakog dana kreira osam jela za kraljicu, kako bi obezbedio da unosi dovoljno kalorija. Na meniju se često nađu i banana bread, kaše sa jabukom i cimetom, kao i voćna torta uz sokove i biskvite.

- Za Božić neizostavan je Stollen, kuglof sa kandiranim voćem, posut prah šećerom. To uvek bude velika atrakcija – zaključuje Pappert.

Izvor: dpa Deutsche Presse-Agentur GmbH

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Gault&Millau gastronomski vodič 2024 - Srbija slavi vrhunac kulinarstva
25. April 2024
Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na...
Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...