Šta voli da jede britanska kraljica?

02. Jun 2022
Photo by Evangelina Silina on Unsplash
Photo by Evangelina Silina on Unsplash

- Britanska kraljica Elizabeta II nema posebno egzotičan ukus, ali zna šta voli – kašu, banana bread i voćne sokove – otkriva kraljevski chef Stefan Pappert, koji je sa svojim timom zadužen da osmišljava i priprema obroke za njeno visočanstvo. Kaže da je posao često veoma zahtevan, a pogotovo poslednjih par meseci, uoči obeležavanja važnog jubileja – 70 godina od kako je kraljica Elizabeta došla na presto.

Chef Pappert vodi računa o ishrani njenog visočanstva i izvan rezidencije. - Moj posao je da obezbedim da kraljica uvek ima dovoljno hrane. Ako putuje u London zapakujemo joj malo grickalica, dodamo po neki kolačić, ali i sok i vodu – kaže Pappert za dpa.

Pappert, koji priprema hranu za kraljevsku porodicu od 2017. godine ističe da kraljica nema omiljeno jelo, i da jede uobičajenu hranu, kao i svi drugi ljudi.

Navike u ishrani Elizabete II, koja sada ima 96 godina, donekle su se promenile u proteklih nekoliko godina. - Malo više solimo jela, zato što čulo ukusa vremenom slabi. Smanjili smo i porcije, ne poslužujemo više obilna jela – objašnjava Pappert, koji svakog dana kreira osam jela za kraljicu, kako bi obezbedio da unosi dovoljno kalorija. Na meniju se često nađu i banana bread, kaše sa jabukom i cimetom, kao i voćna torta uz sokove i biskvite.

- Za Božić neizostavan je Stollen, kuglof sa kandiranim voćem, posut prah šećerom. To uvek bude velika atrakcija – zaključuje Pappert.

Izvor: dpa Deutsche Presse-Agentur GmbH

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Touch Menu donosi inovacije u ugostiteljstvu
22. Maj 2023
TouchMenu predstavlja sveobuhvatnu virtuelnu konsijerž platformu koja gostima nudi čitav niz...
Restoraterstvo
Nedelja turske kuhinje od 21. do 27. maja
19. Maj 2023
Globalna proslava turske gastronomije, Nedelja turske kuhinje, koja se ove godine održava od...
Restoraterstvo
Dodeljene nagrade najuspešnijima u ugostiteljstvu za 2023.
26. April 2023
Svečana promocija drugog izdanja gastronomskog vodiča „GAULT & MILLAU“ Srbija...
Restoraterstvo
Nemačko pivo traženije izvan Evropske Unije
19. April 2023
Nemačko pivo sve je popularnije u zemljama van Evropske unije. Iako je izvoz u ove zemlje pao...