Šta voli da jede britanska kraljica?

02. June 2022
Photo by Evangelina Silina on Unsplash
Photo by Evangelina Silina on Unsplash

- Britanska kraljica Elizabeth II nema posebno egzotičan ukus, ali zna šta voli – kašu, banana bread i voćne sokove – otkriva kraljevski chef Stefan Pappert, koji je sa svojim timom zadužen da osmišljava i priprema obroke za njeno visočanstvo. Kaže da je posao često veoma zahtevan, a pogotovo poslednjih par meseci, uoči obeležavanja važnog jubileja – 70 godina od kako je kraljica Elizabeta došla na presto.

Chef Pappert vodi računa o ishrani njenog visočanstva i izvan rezidencije. - Moj posao je da obezbedim da kraljica uvek ima dovoljno hrane. Ako putuje u London zapakujemo joj malo grickalica, ubacimo po neki kolačić u torbicu, ali i sok i vodu – kaže Pappert za dpa.

Pappert, koji priprema hranu za kraljevsku porodicu od 2017. godine ističe da kraljica nema omiljeno jelo, i da jede uobičajenu hranu, kao i svi drugi ljudi.

Navike u ishrani Elizabete II, koja sada ima 96 godina, donekle su se promenile u proteklih nekoliko godina. - Malo više solimo jela, zato što čulo ukusa sa godinama slabi. Smanjili smo i porcije, ne poslužujemo više obilna jela – objašnjava Pappert, koji svakog dana kreira osam jela za kraljicu, kao bi obezbedio da unosi dovoljno kalorija. Na meniju se često nađu i banana bread, kaše sa jabukom i cimetom, kao i voćna torta uz sokove i biskvite.

- Za Božić neizostavan je Stollen, kuglof sa kandiranim voćem, posut prah šećerom. To uvek bude velika atrakcija – zaključuje Pappert.

Izvor: dpa Deutsche Presse-Agentur GmbH

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restaurants
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. January 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restaurants
Kultna brza hrana Istanbula
28. December 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restaurants
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. December 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...