Šta voli da jede britanska kraljica?

02. June 2022
Photo by Evangelina Silina on Unsplash
Photo by Evangelina Silina on Unsplash

- Britanska kraljica Elizabeth II nema posebno egzotičan ukus, ali zna šta voli – kašu, banana bread i voćne sokove – otkriva kraljevski chef Stefan Pappert, koji je sa svojim timom zadužen da osmišljava i priprema obroke za njeno visočanstvo. Kaže da je posao često veoma zahtevan, a pogotovo poslednjih par meseci, uoči obeležavanja važnog jubileja – 70 godina od kako je kraljica Elizabeta došla na presto.

Chef Pappert vodi računa o ishrani njenog visočanstva i izvan rezidencije. - Moj posao je da obezbedim da kraljica uvek ima dovoljno hrane. Ako putuje u London zapakujemo joj malo grickalica, ubacimo po neki kolačić u torbicu, ali i sok i vodu – kaže Pappert za dpa.

Pappert, koji priprema hranu za kraljevsku porodicu od 2017. godine ističe da kraljica nema omiljeno jelo, i da jede uobičajenu hranu, kao i svi drugi ljudi.

Navike u ishrani Elizabete II, koja sada ima 96 godina, donekle su se promenile u proteklih nekoliko godina. - Malo više solimo jela, zato što čulo ukusa sa godinama slabi. Smanjili smo i porcije, ne poslužujemo više obilna jela – objašnjava Pappert, koji svakog dana kreira osam jela za kraljicu, kao bi obezbedio da unosi dovoljno kalorija. Na meniju se često nađu i banana bread, kaše sa jabukom i cimetom, kao i voćna torta uz sokove i biskvite.

- Za Božić neizostavan je Stollen, kuglof sa kandiranim voćem, posut prah šećerom. To uvek bude velika atrakcija – zaključuje Pappert.

Izvor: dpa Deutsche Presse-Agentur GmbH

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Krigla piva na Oktoberfestu i do 13.80 evra
03. June 2022
Sve, pa i pivo poskupljuje zbog inflacije kakve u Nemačkoj nije bilo decenijama. Litarska...
Restaurants
Spirit Style festival luksuznih rakija na Srebrnom jezeru
02. June 2022
Pred početak turističke sezone na Srebrnom jezeru, u hotelu Srebrno jezero, održaće se prvi...
Restaurants
Objavljen svetski gastronomski vodič „Gault & Millau“ Srbija 2022 - Najboljim restoranima i kuvarima dodeljene nagrade
01. June 2022
„Gault & Millau” je kompetentan i pouzdan vodič koji svoj uticaj neprekidno...
Restaurants
Vinarija Doja nagrađena na sajmu ProWein u Dizeldorfu
25. May 2022
Na prestižnom Međunarodnom sajmu vina i alkoholnog pića "ProWein", održanom od 15....