Šest neočekivanih zamena za šećer u jelima - Banane u kolačima, so u lubenici

13. Jul 2022
Photo by Brooke Lark on Unsplash
Photo by Brooke Lark on Unsplash

Upotrebu belog šećera u ishrani treba svesti na najmanju moguću meru, slažu se nutricionisti. Ako vam je ipak, potrebno, da zasladite kolač ili jelo, postoje prirodniji i zdraviji načini od šećera. 

Med - Bogat vitaminima, mineralima, prirodnim šećerima, amino kiselinama, med je pravi izbor za prelive za salate. Kako bi se lepo izmešao, dodajte ga u blender sa ostalim sastojcima. Slađi je od šećera, pa vodite računa o tome, za svaku šolju šećera, stavite pola ili tri četvrtine šolje meda.

Banane - Pune vitamina C, magnezijuma, vlakana, banane su odlične u pečenim poslasticama, mafinima, hlebu, kolačićima. Najslađe su zrele, a možete čak koristiti i prezrele. Ako imate nezrele, stavite ih u rernu, sa korom, na 150 stepeni C i pecite dok ne dobiju braonkastu boju.

So - Sigurno ste primetili da u receptu za gotovo svaku tortu ili kolač piše - dodati malo soli. Razlog je što so ističe slatkoću jela i smanjuje kiselost i gorčinu. Slobodno dodajte mrvicu soli jabukama i lubenicama jer će so pojačati prirodnu slatkoću voća.

Sos od jabuka - Za pečene poslastice idealan je sos od jabuka. Jednu šolju šećera zamenite šoljom sosa od jabuka, ali vodite računa da smanjite druge tečne sastojke u receptu jer sos od jabuka sadrži vodu. Pire od drugog voća takođe može da posluži.

Cimet, vanila - Cimet dodajte u kafu, jogurt i druge namirnice koje želite da budu slatke. Vanila je prirodno slatka, dodaje se kolačima, ali i rižotu, supi od sočiva, grilovanom povrću i kremastim sosovima za pastu.

Šargarepa - Dodaje se i slatkim i slanim jelima, a naročito je slatka kuvana. Odlična je za mafine i torte, ali i sosove za pastu na bazi paradajza.

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Gault&Millau gastronomski vodič 2024 - Srbija slavi vrhunac kulinarstva
25. April 2024
Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na...
Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...