Šest neočekivanih zamena za šećer u jelima - Banane u kolačima, so u lubenici

13. July 2022
Photo by Brooke Lark on Unsplash
Photo by Brooke Lark on Unsplash

Upotrebu belog šećera u ishrani treba svesti na najmanju moguću meru, slažu se nutricionisti. Ako vam je ipak, potrebno, da zasladite kolač ili jelo, postoje prirodniji i zdraviji načini od šećera. 

Med - Bogat vitaminima, mineralima, prirodnim šećerima, amino kiselinama, med je pravi izbor za prelive za salate. Kako bi se lepo izmešao, dodajte ga u blender sa ostalim sastojcima. Slađi je od šećera, pa vodite računa o tome, za svaku šolju šećera, stavite pola ili tri četvrtine šolje meda.

Banane - Pune vitamina C, magnezijuma, vlakana, banane su odlične u pečenim poslasticama, mafinima, hlebu, kolačićima. Najslađe su zrele, a možete čak koristiti i prezrele. Ako imate nezrele, stavite ih u rernu, sa korom, na 150 stepeni C i pecite dok ne dobiju braonkastu boju.

So - Sigurno ste primetili da u receptu za gotovo svaku tortu ili kolač piše - dodati malo soli. Razlog je što so ističe slatkoću jela i smanjuje kiselost i gorčinu. Slobodno dodajte mrvicu soli jabukama i lubenicama jer će so pojačati prirodnu slatkoću voća.

Sos od jabuka - Za pečene poslastice idealan je sos od jabuka. Jednu šolju šećera zamenite šoljom sosa od jabuka, ali vodite računa da smanjite druge tečne sastojke u receptu jer sos od jabuka sadrži vodu. Pire od drugog voća takođe može da posluži.

Cimet, vanila - Cimet dodajte u kafu, jogurt i druge namirnice koje želite da budu slatke. Vanila je prirodno slatka, dodaje se kolačima, ali i rižotu, supi od sočiva, grilovanom povrću i kremastim sosovima za pastu.

Šargarepa - Dodaje se i slatkim i slanim jelima, a naročito je slatka kuvana. Odlična je za mafine i torte, ali i sosove za pastu na bazi paradajza.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restaurants
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. January 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restaurants
Kultna brza hrana Istanbula
28. December 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restaurants
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. December 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...