Prva organska vinoteka u Srbiji

08. Septembar 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

S porastom organske vinske scene u Srbiji bilo je samo pitanje vremena kada će i kod nas neko otvoriti vinoteku za ljubitelje baš takvih vina. Ono što je možda malo iznenađenje jeste da je glavnu ulogu u tome odigrao Francuz koji poslednjih pet godina živi u Srbiji i koji želi da ga javnost zna samo po prvom imenu - Rafael!

U pitanju je vinoteka Organski podrum otvorena pre dva meseca u okviru populanog beogradskog Dorćol Platza.

U neformalnom ambijentu sa dvadesetak sedećih mesta i malom baštom, ljubitelji vina mogu po veoma pristupačnim cenama da probaju vina koja se reklamiraju kao 100% Organic - 100% Serbian.

- Nije cilj da zaradimo, iako je ubrzo po otvaranju, čak i uz ovako popularne cene, lokal počeo pozitivno da posluje - kaže nasmejani bradati Rafael, objašnjavajući zašto se upustio u ovaj pionirski poduhvat na srpskom tržištu. - Kada sam stigao u Srbiju nisam mogao da nađem vino po mom ukusu, pa sam odlučio da otvorim vinoteku u kojoj ću ga sigurno naći. Ideju je prihvatila grupa prijatelja raznih generacija, gde sam ja sa 64 godine najstariji. I tako smo tokom korone, kad se nije imalo šta drugo raditi, pokrenuli Organski podrum.

A na pitanje zašto baš organska vina, kaže:

- Zato što su bolja! Ali ne želim samo da stanem tu i pijem i prodajem ta vina, već odlazim i u vinarije, upoznajem vinare, obilazim vinograde, posmatram proces izrade.

Za sada ova vinoteka ima na policama vina iz pet srpskih vinarija: Mauer, Sagmeister, Todorović, Kostić i Vujić. Preostale koje bi takođe mogle tu da se nađu Rafael drži još u neizvesnosti jer se za sada drži principa da kupcima nudi samo organska vina koja su po njegovom ukusu.

- Tražim teroar koji mi se dopada, kompletnog, autentičnog vinara koji je od zore do ponoći u svom vinogradu i svojoj boci.

Tu je, istina, i jedna boca vina iz vinarije Baša, čija vina još nisu zvanično u prodaji pa je zbog toga i stavio, onako u šali, astronomsku cenu od 150 evra! Pa ko hoće, nek izvoli...


Izvor: Vino

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Krigla piva na ovogodišnjem Oktoberfestu prelazi prag od 15 evra
04. Jul 2024
Pivo će na predstojećem Oktoberfestu u proseku poskupeti za 3,9 odsto i prvi put će čuvena...
Restoraterstvo
Jedan od najboljih koktel majstora otkriva kako da napravite savršen koktel za osveženje tokom leta
29. Maj 2024
Svi znamo dobro poznatu izreku ,,Kada ti život da limun, ti napravi limunadu’’,...
Restoraterstvo
Gault&Millau gastronomski vodič 2024 - Srbija slavi vrhunac kulinarstva
25. April 2024
Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na...
Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...