Prva organska vinoteka u Srbiji

08. September 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

S porastom organske vinske scene u Srbiji bilo je samo pitanje vremena kada će i kod nas neko otvoriti vinoteku za ljubitelje baš takvih vina. Ono što je možda malo iznenađenje jeste da je glavnu ulogu u tome odigrao Francuz koji poslednjih pet godina živi u Srbiji i koji želi da ga javnost zna samo po prvom imenu - Rafael!

U pitanju je vinoteka Organski podrum otvorena pre dva meseca u okviru populanog beogradskog Dorćol Platza.

U neformalnom ambijentu sa dvadesetak sedećih mesta i malom baštom, ljubitelji vina mogu po veoma pristupačnim cenama da probaju vina koja se reklamiraju kao 100% Organic - 100% Serbian.

- Nije cilj da zaradimo, iako je ubrzo po otvaranju, čak i uz ovako popularne cene, lokal počeo pozitivno da posluje - kaže nasmejani bradati Rafael, objašnjavajući zašto se upustio u ovaj pionirski poduhvat na srpskom tržištu. - Kada sam stigao u Srbiju nisam mogao da nađem vino po mom ukusu, pa sam odlučio da otvorim vinoteku u kojoj ću ga sigurno naći. Ideju je prihvatila grupa prijatelja raznih generacija, gde sam ja sa 64 godine najstariji. I tako smo tokom korone, kad se nije imalo šta drugo raditi, pokrenuli Organski podrum.

A na pitanje zašto baš organska vina, kaže:

- Zato što su bolja! Ali ne želim samo da stanem tu i pijem i prodajem ta vina, već odlazim i u vinarije, upoznajem vinare, obilazim vinograde, posmatram proces izrade.

Za sada ova vinoteka ima na policama vina iz pet srpskih vinarija: Mauer, Sagmeister, Todorović, Kostić i Vujić. Preostale koje bi takođe mogle tu da se nađu Rafael drži još u neizvesnosti jer se za sada drži principa da kupcima nudi samo organska vina koja su po njegovom ukusu.

- Tražim teroar koji mi se dopada, kompletnog, autentičnog vinara koji je od zore do ponoći u svom vinogradu i svojoj boci.

Tu je, istina, i jedna boca vina iz vinarije Baša, čija vina još nisu zvanično u prodaji pa je zbog toga i stavio, onako u šali, astronomsku cenu od 150 evra! Pa ko hoće, nek izvoli...


Izvor: Vino

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Gault&Millau gastronomski vodič 2024 - Srbija slavi vrhunac kulinarstva
25. April 2024
Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na...
Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restaurants
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. January 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restaurants
Kultna brza hrana Istanbula
28. December 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...