Peto izdanje Ukusa Francuske u Srbiji 21. marta 2019.

01. Februar 2019

Jubilarno, peto izdanje Ukusa Francuske zakazano je za četvrtak, 21. mart 2019. godine, odnosno za celu sedmicu, između 18. i 24. marta. Koncepcija je ostala ista: širom planete, restorani, od skromnih bistroa do najekskluzivnijih tačaka na gastronomskoj karti sveta,  ponudiće svojim gostima za večeru menije inspirisane francuskom gastronomijom.

Ovo jubilarno peto izdanje biće u znaku “društveno odgovorne” gastronomije. Od restorana se očekuje da tog dana ponude svojim gostima menije koji je pripremljeni u skladu sa imperativima savremenog doba, a to su poštovanje i zaštita prirode i zdravi obroci. Očekuje se učešće 5000 šefova koji će promovisati lokalne proizvođače i proizvode koji su uzgojeni ili spravljeni tako što štite životnu sredinu.

Koncepcija je nadahnuta davnašnjom idejom Ogista Eskofijea, koji je daleke 1912. godine organizovao Epikurovu večeru (istog dana, u nekoliko svetskih gradova bio je poslužen jedan meni za veliki broj zvanica – tačnije: njih 60.000). Međutim, gastronomska fešta Goût de France (Gu de Frans) – Ukusi Francuske ne nudi isti meni u celom svetu. Naprotiv, svaki majstor kulinarstva ima priliku da sastavi svoj meni, koristeći lokalne proizvode i svoju i francusku tradiciju kao inspiraciju.

Restorani, ali i bistroi i kafane iz celog sveta se samostalno prijavljuju organizacionom komitetu online, priloživši uz prijavu i predlog svog menija. Međunarodni žiri, sastavljen od najvećih svetskih šefova, potom pravi selekciju i bira restorane koji ulaze u spisak zvaničnih, brendiranih gastronomskih tačaka koje učestvuju u ovom jedinstvenom, globalnom projektu.

Potražite više informacija na ovom linku.

U prvom izdanju Goût de France 2015. učestvovalo je pet restorana, u drugom izdanju, petnaest, a 2018, je bilo sedamnaest restorana iz Srbije.

Francuske ambasade u celom svetu podržavaju lokalno projekat. Na restoranima je da, za sada, osmisle meni i da se prijave online pre isteka roka.

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Gault&Millau gastronomski vodič 2024 - Srbija slavi vrhunac kulinarstva
25. April 2024
Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na...
Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...