Peto izdanje Ukusa Francuske u Srbiji 21. marta 2019.

01. February 2019

Jubilarno, peto izdanje Ukusa Francuske zakazano je za četvrtak, 21. mart 2019. godine, odnosno za celu sedmicu, između 18. i 24. marta. Koncepcija je ostala ista: širom planete, restorani, od skromnih bistroa do najekskluzivnijih tačaka na gastronomskoj karti sveta,  ponudiće svojim gostima za večeru menije inspirisane francuskom gastronomijom.

Ovo jubilarno peto izdanje biće u znaku “društveno odgovorne” gastronomije. Od restorana se očekuje da tog dana ponude svojim gostima menije koji je pripremljeni u skladu sa imperativima savremenog doba, a to su poštovanje i zaštita prirode i zdravi obroci. Očekuje se učešće 5000 šefova koji će promovisati lokalne proizvođače i proizvode koji su uzgojeni ili spravljeni tako što štite životnu sredinu.

Koncepcija je nadahnuta davnašnjom idejom Ogista Eskofijea, koji je daleke 1912. godine organizovao Epikurovu večeru (istog dana, u nekoliko svetskih gradova bio je poslužen jedan meni za veliki broj zvanica – tačnije: njih 60.000). Međutim, gastronomska fešta Goût de France (Gu de Frans) – Ukusi Francuske ne nudi isti meni u celom svetu. Naprotiv, svaki majstor kulinarstva ima priliku da sastavi svoj meni, koristeći lokalne proizvode i svoju i francusku tradiciju kao inspiraciju.

Restorani, ali i bistroi i kafane iz celog sveta se samostalno prijavljuju organizacionom komitetu online, priloživši uz prijavu i predlog svog menija. Međunarodni žiri, sastavljen od najvećih svetskih šefova, potom pravi selekciju i bira restorane koji ulaze u spisak zvaničnih, brendiranih gastronomskih tačaka koje učestvuju u ovom jedinstvenom, globalnom projektu.

Potražite više informacija na ovom linku.

U prvom izdanju Goût de France 2015. učestvovalo je pet restorana, u drugom izdanju, petnaest, a 2018, je bilo sedamnaest restorana iz Srbije.

Francuske ambasade u celom svetu podržavaju lokalno projekat. Na restoranima je da, za sada, osmisle meni i da se prijave online pre isteka roka.

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restaurants
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. January 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restaurants
Kultna brza hrana Istanbula
28. December 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restaurants
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. December 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...