Otvorena renovirana degustaciona sala u Kraljevskoj vinariji na Oplencu

25. Jun 2018

Posetiocima Šumadije i ljubiteljima vina sada je na raspolaganju kompletna ponuda šumadijskih vina na jednom mestu, u prostoru od izuzetnog istorijskog značaja za vinarstvo u Srbiji i Šumadiji – Kraljevskoj vinariji na Oplencu.

U Kraljevskoj vinariji na Oplencu je u subotu, 23. juna, otvoren 5. Festival Šumadijskih vina, a pored tradicionalne izložbe likovnih radova "Umetnost i vino", mužičkog i edukativnog programa, održana je i degustacija vina u novoj degustacionoj sali Kraljevske vinarije.

Potpuno opremljena degustaciona sala predstavlja jedinstveni regionalni centar za prezentovanje ponude vina Šumadije, a u svom sastavu ima i prodavnicu i izložbeni deo.

Adaptacija višenamenske sale za organizovanje zajedničkih aktivnosti vinara šumadijskog vinskog regiona u Kraljevskoj vinariji predstavlja integralni deo projekta "IMPULS wine", čiji je nosilac Regionalna Agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, a koji je finansijski podržala Švajcarska Vlada u okviru programa Podrška ruralnom i regionalnom razvoju u Srbiji.

Festival je i ove godine posetio veliki broj predstavnika javnog, kulturnog i političkog života, ali i ljubitelja i poštovalaca vina iz cele zemlje i regiona.

Na ceremoniji svečanog otvaranja prisutnima su se obratili Irina Slavković - zamenica vođe PRRR projektnog tima, predsednik Udruženja vinara Šumadije Veselin Despotović, direktor Agencije za regionalni ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja Nenad Popović, a čast da svečano otvori Festival pripala je piscu Draganu Velikiću.

- Malo je toga što Srbija može da ponudi svetu, ali jedno od toga su sigurno srpska vina - poručio je Velikić.

Vlada Švajcarske odvojila je 3,3 miliona evra kako bi podržala unapređenje koordinacije između resornog ministarstva, Razvojne agencije Srbije i Regionalnih agencija i pilotiranje novih modela saradnje partnera iz javnog, privatnog i civilnog sektora.

Pored Degustacione sale Kraljevske vinarije, finansijski je podržana i nabavka laboratorije za proizvodnju vina, uspostavljanje vinskog i rakija centra u Kragujevcu, otvaranje prodavnice vina i rakije u Beogradu, donirana je oprema proizvođačima vina i rakije, a posebno je podržano unapređenje ekonomskog i socijalnog položaja žena u selima kroz obuke, opremu, preporuke kako da se dalje unapredi proizvodnja hrane i smeštajni kapaciteti.

- Zadovoljstvo mi je da ovom prilikom mogu da najavim i da će se naša saradnja nastaviti i u narednim godinama kroz drugu fazu projekta, koja traje do 2022. godine, a visina donacije je 2,9 miliona evra - istakla je Irina Slavković, zamenica vođe PRRR projektnog tima.

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restoraterstvo
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. Decembar 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...