Otvorena renovirana degustaciona sala u Kraljevskoj vinariji na Oplencu

25. June 2018

Posetiocima Šumadije i ljubiteljima vina sada je na raspolaganju kompletna ponuda šumadijskih vina na jednom mestu, u prostoru od izuzetnog istorijskog značaja za vinarstvo u Srbiji i Šumadiji – Kraljevskoj vinariji na Oplencu.

U Kraljevskoj vinariji na Oplencu je u subotu, 23. juna, otvoren 5. Festival Šumadijskih vina, a pored tradicionalne izložbe likovnih radova "Umetnost i vino", mužičkog i edukativnog programa, održana je i degustacija vina u novoj degustacionoj sali Kraljevske vinarije.

Potpuno opremljena degustaciona sala predstavlja jedinstveni regionalni centar za prezentovanje ponude vina Šumadije, a u svom sastavu ima i prodavnicu i izložbeni deo.

Adaptacija višenamenske sale za organizovanje zajedničkih aktivnosti vinara šumadijskog vinskog regiona u Kraljevskoj vinariji predstavlja integralni deo projekta "IMPULS wine", čiji je nosilac Regionalna Agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, a koji je finansijski podržala Švajcarska Vlada u okviru programa Podrška ruralnom i regionalnom razvoju u Srbiji.

Festival je i ove godine posetio veliki broj predstavnika javnog, kulturnog i političkog života, ali i ljubitelja i poštovalaca vina iz cele zemlje i regiona.

Na ceremoniji svečanog otvaranja prisutnima su se obratili Irina Slavković - zamenica vođe PRRR projektnog tima, predsednik Udruženja vinara Šumadije Veselin Despotović, direktor Agencije za regionalni ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja Nenad Popović, a čast da svečano otvori Festival pripala je piscu Draganu Velikiću.

- Malo je toga što Srbija može da ponudi svetu, ali jedno od toga su sigurno srpska vina - poručio je Velikić.

Vlada Švajcarske odvojila je 3,3 miliona evra kako bi podržala unapređenje koordinacije između resornog ministarstva, Razvojne agencije Srbije i Regionalnih agencija i pilotiranje novih modela saradnje partnera iz javnog, privatnog i civilnog sektora.

Pored Degustacione sale Kraljevske vinarije, finansijski je podržana i nabavka laboratorije za proizvodnju vina, uspostavljanje vinskog i rakija centra u Kragujevcu, otvaranje prodavnice vina i rakije u Beogradu, donirana je oprema proizvođačima vina i rakije, a posebno je podržano unapređenje ekonomskog i socijalnog položaja žena u selima kroz obuke, opremu, preporuke kako da se dalje unapredi proizvodnja hrane i smeštajni kapaciteti.

- Zadovoljstvo mi je da ovom prilikom mogu da najavim i da će se naša saradnja nastaviti i u narednim godinama kroz drugu fazu projekta, koja traje do 2022. godine, a visina donacije je 2,9 miliona evra - istakla je Irina Slavković, zamenica vođe PRRR projektnog tima.

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Gault&Millau gastronomski vodič 2024 - Srbija slavi vrhunac kulinarstva
25. April 2024
Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na...
Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restaurants
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. January 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restaurants
Kultna brza hrana Istanbula
28. December 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...