Osnovano Udruženje proizvođača rakije Rasinskog okruga

26. Avgust 2019
Osnovano Udruženje proizvođača rakije Rasinskog okruga

U poslednjih nekoliko decenija, svetsku privredu karakterišu radikalne promene. Geografske i kulturne distance se smanjuju, a granice u svetskom biznisu nestaju. Za ozbiljan nastup na tržištu neophodna su udruživanja proizvođača, koja mogu da ponude kvalitet, kvanititet i kontinuitet. 

Radi ostvarivanja ciljeva u oblasti unapređenja kvaliteta prirodnih rakija, stvaranja kulta rakije i njenu promociju, ne samo kroz rakijski turizam, već i kroz rad na tome da rakija postane nacionalni brend, u Kruševcu je osnovano Udruženje proizvođača rakije Rasinskog okruga (Association of Brandy Producers of RASINA DISTRICT). Osnivači Udruženja su: Porodični podrum „Radulović“ Kruševac, „Markova Destilerija“ Kruševac, „Artisani Distillery since 1957“ Kruševac, „Rubin“ Kruševac, „Vino Župa“ Aleksandrovac , „Vino Kalem“ Velika Drenova ,Trstenik, „Budućnost“ Strojinci, Brus, „Donji Kopaonik“ Brus i „Gajić pr“ Aleksandrovac,

Ciljevi Udruženja su: strateški razvoj proizvodnje rakije na teritoriji Rasinskog okruga, pozicioniranje rakije kao nacionalnog brenda, pokretanje inicijativa i uticaj na rad državnih organa u oblastima koje su od značaja za ovu delatnost, sprovođenje aktivnosti u oblasti unapređenja kvaliteta, i širenje zasada i sirovinske baze za proizvodnju prirodnih rakija.

Statutom udruženja je predviđeno da član može biti svako privredno društvo ili preduzetnik koji se bavi proizvodnjom rakije i jakih alkoholnih pića na područiju Rasinskog okruga.

- Udruženim snagama, razmenom iskustva, međusobnom saradnjom, pomoći i stručnim usavršavanjem, članovi Udruženja radiće na unapređenje proizvodnje i kvaliteta rakije, zaštiti geografskog porekla, podizanju konkurentnosti i razvoju rakijskog turizma kod nas i u svetu, kako bi opravdali epitet rakije kao jednog od najprepoznatljivijih srpskih brendova, omiljeno piće Srba, ali i turista koji je rado konzumiraju - izjavio je g-din Zoran Bekrić, izvršni direktor Rubina i zastupnik Udruženja proizvođača Rakije Rasinskog okruga.

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restoraterstvo
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. Decembar 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...