Osnovano Udruženje proizvođača rakije Rasinskog okruga

26. August 2019
Osnovano Udruženje proizvođača rakije Rasinskog okruga

U poslednjih nekoliko decenija, svetsku privredu karakterišu radikalne promene. Geografske i kulturne distance se smanjuju, a granice u svetskom biznisu nestaju. Za ozbiljan nastup na tržištu neophodna su udruživanja proizvođača, koja mogu da ponude kvalitet, kvanititet i kontinuitet. 

Radi ostvarivanja ciljeva u oblasti unapređenja kvaliteta prirodnih rakija, stvaranja kulta rakije i njenu promociju, ne samo kroz rakijski turizam, već i kroz rad na tome da rakija postane nacionalni brend, u Kruševcu je osnovano Udruženje proizvođača rakije Rasinskog okruga (Association of Brandy Producers of RASINA DISTRICT). Osnivači Udruženja su: Porodični podrum „Radulović“ Kruševac, „Markova Destilerija“ Kruševac, „Artisani Distillery since 1957“ Kruševac, „Rubin“ Kruševac, „Vino Župa“ Aleksandrovac , „Vino Kalem“ Velika Drenova ,Trstenik, „Budućnost“ Strojinci, Brus, „Donji Kopaonik“ Brus i „Gajić pr“ Aleksandrovac,

Ciljevi Udruženja su: strateški razvoj proizvodnje rakije na teritoriji Rasinskog okruga, pozicioniranje rakije kao nacionalnog brenda, pokretanje inicijativa i uticaj na rad državnih organa u oblastima koje su od značaja za ovu delatnost, sprovođenje aktivnosti u oblasti unapređenja kvaliteta, i širenje zasada i sirovinske baze za proizvodnju prirodnih rakija.

Statutom udruženja je predviđeno da član može biti svako privredno društvo ili preduzetnik koji se bavi proizvodnjom rakije i jakih alkoholnih pića na područiju Rasinskog okruga.

- Udruženim snagama, razmenom iskustva, međusobnom saradnjom, pomoći i stručnim usavršavanjem, članovi Udruženja radiće na unapređenje proizvodnje i kvaliteta rakije, zaštiti geografskog porekla, podizanju konkurentnosti i razvoju rakijskog turizma kod nas i u svetu, kako bi opravdali epitet rakije kao jednog od najprepoznatljivijih srpskih brendova, omiljeno piće Srba, ali i turista koji je rado konzumiraju - izjavio je g-din Zoran Bekrić, izvršni direktor Rubina i zastupnik Udruženja proizvođača Rakije Rasinskog okruga.

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Gault&Millau gastronomski vodič 2024 - Srbija slavi vrhunac kulinarstva
25. April 2024
Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na...
Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restaurants
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. January 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restaurants
Kultna brza hrana Istanbula
28. December 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...