Nazive menjaju samo oni ugostiteljski objekti sa više različitih delatnosti u imenu

13. April 2016
Nazive menjaju samo oni ugostiteljski objekti sa više različitih delatnosti u imenu

U odredbi Zakona o turizmu koja definiše buduća pravila o određivanju naziva firmi došlo je do tehničke greške u redakturi koja će biti otklonjena, tako da će imena svojih objekata morati da menjaju samo oni ugostitelji u čijem se nazivu nalazi više od jedne delatnosti, izjavio je savetnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Aleksandar Denda.

Tehnička greška će, kako je najavio, biti otklonjena Pravilnikom o minimalnim tehničkim uslovima za obavljanje ugostiteljske delatnosti koji stupa na snagu 14. aprila i niko od ugostitelja zbog toga neće snositi štetu i dodatne troškove.

- U završnoj redakturi zakona, posle glasanja u Skupštini, napravljena je tehnička greška i u članu 67. umesto objašnjenja da poslovno ime ili firma ne mogu da sadrže reči koje ukazuju na ugostiteljski objekat, izostavljeno je „više od jedne vrste“, što je dovelo u zabludu vlasnike objekata - objasnio je Denda.

S obzirom da je za sprovođenje zakona predviđeno donošenje pravilnika koji bliže određuje primenu zakona, u proceduri je, ističe on, Pravilnik o minimalnim tehničkim uslovima za obavljanje ugostiteljske delatnosti kojim će se prevazići neodređenost spornog člana 67. Zakona o turizmu.

Denda precizira da postojeći i novi vlasnici ugostiteljskih objekata neće moći da koriste više naziva delatnosti, npr. kafe picerija, kafe restoran i druge kombinacije različitih vrsta.

- Moraće da izaberu jednu od pretežnih delatnosti i da je usklade sa Pravilnikom o minimalnim tehničkim uslovima za obavljanje ugostiteljske delatnosti koji će biti na snazi od 15. aprila ove godine - istakao je Denda.

Na taj način se, tvrdi Denda, sprečava dovođenje u zabludu korisnika, podiže kvalitet svakog od ugostiteljskih objekata, sprečava manipulacija da se minimalnim ulaganjima, recimo, u kafe, obavlja i znatno zahtevnija delatnost restorana i pružaoci usluga dovode u neravnopravni položaj.

U slučaju da imaju više delatnosti sa propisno opremljenim objektima, potrebno je, objašnjava on, da svaku od delatnosti posebno registruju sa nazivom koji jasno upućuje na delatnost.

Izvor: MTTT

Poslednji komentari

Velja
Četvrtak , 14.04.2016. 00:39h
Preporuka:
0
+
0
-
Hvala bogu pa mi dao dobrog knjigovodju...u nazivu mi stoji "caffe ....." jedan dan me delio od agonije promene imena i svega sto ide uz to...a to je SVE!!!! Ja sam to izbego ali mnoge moje kolege nisu jer su prosto strahujuci od inspekcije koje su nas zadnjih godina nenormalno zaskocile pozurile da se sto pre usklade sa novim propisima... Pitam... STA SADA SA ONIMA KOJI SU ZBOG "TEHNICKE GRESKE" VEC IZVRSILI KOMPLETNU I TOTALNO NEPOTREBNU PROMENU IMENA??? Ko ce njima nadoknaditi sve ono sto su time izgubili? Da ne spominjem novac potreban za sve to vec izgubljeno vreme za novi pecat, defiskalizaciju i ponovnu fiskalizaciju kase, promene u programu za kucanje, OP Obrazac, Svi ugovori sa svim dobavljacima, registrovanje novih menica, svih depo kartona u svim bankama, ugovora o kreditu, ugovora u telekomu ili telenoru za GPRS, sbb ili neki provajder za internet i kablovsku, sponzori i ugovori sa njima, VREME POTREBNO ZA SVE TO.... Unistavanje rejtinga i boniteta!!!!!! Ko ce njima da to nadoknadi??? Taj isti ministar koji nije rekao ni izvinite..? J...m te drzavo!!!!!!!!!

Povezane vesti

Restoraterstvo
Mađarsko vino Tokaj Asu najskuplje na svetu
18. April 2019
Proizvođač vina u tokajskom regionu u Mađarskoj, poznatom po desertnom vinu, prodaje bocu...
Restoraterstvo
Treći humanitarni
16. April 2019
"Krempita maraton" - akcija koja je počela da se sprovodi početkom 2015. godine uz...
Restoraterstvo
Sarajevski ćevap visoko pozicioniran na listi najboljih jela na svetu
16. April 2019
Bosanski ćevap našao se visoko na listi Atlasa ukusa, među sto najboljih jela na svetu...
Restoraterstvo
Održana ekskluzivna večera Be@Château Lagrange u Radisson Collection hotelu
12. April 2019
Radisson Collection Hotel, Old Mill Belgrade predstavio je ekskluzivnu vinsku večeru –...