Mladi kuvari iz Srbije osvojili srebro u Luksemburgu

03. Decembar 2018

Mladi kuvari, predstavnici Junior Chefs Cluba Srbije, osvojili su srebrnu medalju na najvećem svetskom kulinarskom takmičenju 2018 Villeroy & Boch Culinary World Cup, u Luksemburgu. Najprestižnije kulinarsko takmičenje na svetu održalo se trinaesti put za redom, od 22. do 28. novembra, pod pokroviteljstvom Svetske asocijacije kuvara.

Kao jedini ekipni predstavnik iz Srbije, u kategoriji regionalnih timova, takmičio se tim mladih kuvara iz Junior Chefs Cluba, koji je osvajanjem srebrne medalje postigao do sada najveći uspeh Srbije na ovom svetskom takmičenju. Juniorska selekcija Srbije u sastavu Jovan Mijušković, Aleksandra Sarić, Filip Kovačević, Ivan Čimburović, Tijana Pešić, a kojima su asistirali Jovan Tomović, Uroš Bolić, Marko Komadina i Aleksa Sušić, osvojila je srebro u izuzetno jakoj konkurenciji od 75 zemalja sveta.

Srpski tim predstavio se izložbenim timskim radom u formi hladnog stola, sastavljenog iz dve kategorije – „Pastry art” i „Culinary Art“ – sa  ukupno 5 različitih sekcija. Kroz sve ovo bilo je potrebno pokazati različite tehnike kuvanja, ali i tehnike oblikovanja, serviranja i kompozicija hrane.

- Mlade kolege još jednom su pokazale izuzetan talenat, trud, profesionalizam koji poseduju i srebrnom medaljom unapredili prethodni uspeh, na najvećem i najznačajnijem svetskom kulinarskom nadmetanju. Izuzetno sam ponosan na sve što su postigli i pokazali pred vrlo zahtevnim i strogim žirijem, i sa posebnim elanom iščekujem sledeće zajedničke poduhvate i kreativne izazove pred nama - izjavio je Predsednik Junior Chefs Cluba Srbije, Nikola Biševac.

Koliko rada, vremena i truda je bilo neophodno uložiti u ovaj izuzetan uspeh govori i činjenica da se juniorski tim kuvara za ovo takmičenje pripremao pune dve godine, od završetka prethodne Olimpijade, dok su aktivni treninzi trajali poslednjih godinu dana. Tokom tog perioda METRO HoReCa Centar bio je mesto gde je takmičarski tim proveo približno 480 sati aktivnog kuvanja i treniranja sa svojim instruktorima i mentorima.

Ogroman kreativni potencijal koji mladi srpski kuvari okupljeni oko Junior Chefs Cluba imaju, pored METRO-a podržali su i drugi partneri – McCain, Kotanyi i Gastromaster, a nedavno su se i svi zajedno okupili na Generalnoj probi održanoj u rezidenciji Ambasade Kanade u Srbiji, kada su srpskom timu poželeli srećan put i uspeh.

Izvor: bizlife

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restoraterstvo
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. Decembar 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...