Ko su kandidati za Mišlenove zvezde u Beogradu?

19. Oktobar 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Mišlenovi kritičari su u pohod na beogradske restorane krenuli još pre mesec dana. Naravno, ne zna se koje su restorane do sada obišli, kao ni kuda će dalje ići, a vremena imaju do 14. decembra kada će biti poznati i rezultati njihovih obilazaka.

Za sada su, kako se priča po gradu, ubedljivi favoriti za dobijanje zvezde Homa, Langouste i Salon 5. Sva tri su restorani visoke kuhinje, sa prepoznatljivim šefovima, od kojih su dvojica i vlasnici. Šef Filip Ćirić jedan je od pionira fine dininga u našoj zemlji i on zajedno sa partnerima stoji ispred koncepta Home. Opet, zbog Nikole Narančića, svetskog gastronoma i idejnog tvorca Salona 5 i 1905, gosti stižu iz svih krajeva sveta, ali se ipak o restoranu Langouste najviše priča, jer je već na njegovom čelu Gijom Iskandar, šef sa iskustvom rada u restoranima iz Mišlenovog sazvežđa. Mada, ako je suditi po komentarima na društvenim mrežama, Homa je ipak jedan od najvećih kandidata. S druge strane, jasno je da se u igri za Mišlena pre svega misli na Salon 1905 u Geozavodu, a ne na zemunski Salon koji, opet, definitivno ima „ono nešto“ i verovatno da bi mogao da dobije neko od priznanja, ako su inspektori uopšte stigli do njega. Takođe, u društvu pomenute trojke mogao je da bude i Vanja Puškar sa Irisom, ali je taj restoran trenutno zatvoren. Doduše, Vanja u igri može da bude i sa Ivom, još jednom članicom New Balkan Cuisine koncepta, makar za preporuku.

Kada je reč o ribljim restoranima, za koje nekako deluje kao da imaju blagu prednost pri dodeli zvezdica kod Mišlenovih kritičara, (verovatno jer posao oko ribe i sa ribom zahteva više nego „običnu“ gastronomiju), u igri za dobijanje priznanja nalaze se Gušti Mora i CaffeCaffeFish, i sa ribljim restoranima za koje se priča da imaju najveće šanse da dobiju zvezdu slična je situacija kao i sa fine dining restoranima. Na čelu restorana nalaze se vlasnici koji su ujedno i kuvari, i to ozbiljni kuvari, specijalizovani za pripremu ribe, svojim talentom i gastronomskim umećem definitivno zaslužuju da se bore za ispunjenje svog sna. Osim pomenutih prestoničkih restorana, u gradskim krugovima se kao glavni pretendenti na zvezde pominju još i Legat 1903 i Magelan.

Interesantno je još i to što u trci za Mišlena niko ne spominje dva veterana domaćeg ugostiteljstva, Franš i Maderu, pa čak ni za preporuku. Iako nisu tipični restorani kojima bi Mišlenovi kritičari dodelili zvezdu, istina je da oni ispunjavaju dosta strogih kriterijuma ovog vodiča. Međutim, čini mi se, ne i najvažniji, a to je hrana što opet, ne znači da je u tim restoranima hrana loša, naprotiv, dobra je. Ali da bi neki restoran bio ovenčan Mišlenovom zvezdom, kada je reč o hrani mora da ispuni pet kriterijuma. To su kvalitet korišćenih namirnica, majstorstvo ukusa i tehnike kuvanja, ličnost kuvara u kuhinji, i odnos cene i ponude. Istina je da se u Franšu i Maderi akcenat gotovo nikad ne baca posebno na šefa kuhinje, već na kompletan ugostiteljski doživljaj.

Ali, Mišlenovi kritičari ne obilaze restorane uvek i samo radi ocene da li zaslužuju zvezdicu ili ne, oni su tu i da rangiraju restorane u kojima je atmosfera prijatna, hrana dobra, a cene umerene. Upravo za takva mesta se dodeljuje Bib Gourmand. Njega bi, na primer kod nas, mogao da dobije Lorenzo & Kakalamba ili Homa Bistrot. a kandidat je i Saša Bar, sa Aleksandrom Škipićem na čelu, iako kada je reč o kvalitetu namirnica slobodno može da bude i kandidat za zvezdu. Takođe, u trci za Mišlenovu preporuku bi trebalo da se nađe i nekoliko restorana iz Beton hale, možda Sakura ili Toro… a možda ni Sakura ni Toro, a možda i nijedan od gore navedenih. Reći će nam Mišlen u decembru.

 

Izvor: Vino i fino

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Touch Menu donosi inovacije u ugostiteljstvu
22. Maj 2023
TouchMenu predstavlja sveobuhvatnu virtuelnu konsijerž platformu koja gostima nudi čitav niz...
Restoraterstvo
Nedelja turske kuhinje od 21. do 27. maja
19. Maj 2023
Globalna proslava turske gastronomije, Nedelja turske kuhinje, koja se ove godine održava od...
Restoraterstvo
Dodeljene nagrade najuspešnijima u ugostiteljstvu za 2023.
26. April 2023
Svečana promocija drugog izdanja gastronomskog vodiča „GAULT & MILLAU“ Srbija...
Restoraterstvo
Nemačko pivo traženije izvan Evropske Unije
19. April 2023
Nemačko pivo sve je popularnije u zemljama van Evropske unije. Iako je izvoz u ove zemlje pao...