Ko su kandidati za Mišlenove zvezde u Beogradu?

19. October 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Mišlenovi kritičari su u pohod na beogradske restorane krenuli još pre mesec dana. Naravno, ne zna se koje su restorane do sada obišli, kao ni kuda će dalje ići, a vremena imaju do 14. decembra kada će biti poznati i rezultati njihovih obilazaka.

Za sada su, kako se priča po gradu, ubedljivi favoriti za dobijanje zvezde Homa, Langouste i Salon 5. Sva tri su restorani visoke kuhinje, sa prepoznatljivim šefovima, od kojih su dvojica i vlasnici. Šef Filip Ćirić jedan je od pionira fine dininga u našoj zemlji i on zajedno sa partnerima stoji ispred koncepta Home. Opet, zbog Nikole Narančića, svetskog gastronoma i idejnog tvorca Salona 5 i 1905, gosti stižu iz svih krajeva sveta, ali se ipak o restoranu Langouste najviše priča, jer je već na njegovom čelu Gijom Iskandar, šef sa iskustvom rada u restoranima iz Mišlenovog sazvežđa. Mada, ako je suditi po komentarima na društvenim mrežama, Homa je ipak jedan od najvećih kandidata. S druge strane, jasno je da se u igri za Mišlena pre svega misli na Salon 1905 u Geozavodu, a ne na zemunski Salon koji, opet, definitivno ima „ono nešto“ i verovatno da bi mogao da dobije neko od priznanja, ako su inspektori uopšte stigli do njega. Takođe, u društvu pomenute trojke mogao je da bude i Vanja Puškar sa Irisom, ali je taj restoran trenutno zatvoren. Doduše, Vanja u igri može da bude i sa Ivom, još jednom članicom New Balkan Cuisine koncepta, makar za preporuku.

Kada je reč o ribljim restoranima, za koje nekako deluje kao da imaju blagu prednost pri dodeli zvezdica kod Mišlenovih kritičara, (verovatno jer posao oko ribe i sa ribom zahteva više nego „običnu“ gastronomiju), u igri za dobijanje priznanja nalaze se Gušti Mora i CaffeCaffeFish, i sa ribljim restoranima za koje se priča da imaju najveće šanse da dobiju zvezdu slična je situacija kao i sa fine dining restoranima. Na čelu restorana nalaze se vlasnici koji su ujedno i kuvari, i to ozbiljni kuvari, specijalizovani za pripremu ribe, svojim talentom i gastronomskim umećem definitivno zaslužuju da se bore za ispunjenje svog sna. Osim pomenutih prestoničkih restorana, u gradskim krugovima se kao glavni pretendenti na zvezde pominju još i Legat 1903 i Magelan.

Interesantno je još i to što u trci za Mišlena niko ne spominje dva veterana domaćeg ugostiteljstva, Franš i Maderu, pa čak ni za preporuku. Iako nisu tipični restorani kojima bi Mišlenovi kritičari dodelili zvezdu, istina je da oni ispunjavaju dosta strogih kriterijuma ovog vodiča. Međutim, čini mi se, ne i najvažniji, a to je hrana što opet, ne znači da je u tim restoranima hrana loša, naprotiv, dobra je. Ali da bi neki restoran bio ovenčan Mišlenovom zvezdom, kada je reč o hrani mora da ispuni pet kriterijuma. To su kvalitet korišćenih namirnica, majstorstvo ukusa i tehnike kuvanja, ličnost kuvara u kuhinji, i odnos cene i ponude. Istina je da se u Franšu i Maderi akcenat gotovo nikad ne baca posebno na šefa kuhinje, već na kompletan ugostiteljski doživljaj.

Ali, Mišlenovi kritičari ne obilaze restorane uvek i samo radi ocene da li zaslužuju zvezdicu ili ne, oni su tu i da rangiraju restorane u kojima je atmosfera prijatna, hrana dobra, a cene umerene. Upravo za takva mesta se dodeljuje Bib Gourmand. Njega bi, na primer kod nas, mogao da dobije Lorenzo & Kakalamba ili Homa Bistrot. a kandidat je i Saša Bar, sa Aleksandrom Škipićem na čelu, iako kada je reč o kvalitetu namirnica slobodno može da bude i kandidat za zvezdu. Takođe, u trci za Mišlenovu preporuku bi trebalo da se nađe i nekoliko restorana iz Beton hale, možda Sakura ili Toro… a možda ni Sakura ni Toro, a možda i nijedan od gore navedenih. Reći će nam Mišlen u decembru.

 

Izvor: Vino i fino

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Krigla piva na ovogodišnjem Oktoberfestu prelazi prag od 15 evra
04. July 2024
Pivo će na predstojećem Oktoberfestu u proseku poskupeti za 3,9 odsto i prvi put će čuvena...
Restaurants
Jedan od najboljih koktel majstora otkriva kako da napravite savršen koktel za osveženje tokom leta
29. May 2024
Svi znamo dobro poznatu izreku ,,Kada ti život da limun, ti napravi limunadu’’,...
Restaurants
Gault&Millau gastronomski vodič 2024 - Srbija slavi vrhunac kulinarstva
25. April 2024
Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na...
Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...