Italija: Vinski turizam radi za novi početak

28. Maj 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Italijanska proizvodnja vina trese se zbog koronavirusne krize, te se očekuje pad prodaje od 63.5 odsto u tekućoj godini. Pad potražnje iz inostranstva, problemi s ponovnim pokretanjem gastronomije i padom potrošnje u Italiji pogoršali su izglede za vinski sektor.

Prema analizi milanske investicione banke Mediobanca koja je pomno proučila najveće vinarije u zemlji, očekuje se pad prihoda od prodaje za dve milijarde evra u odnosu na prethodnu godinu. Zbog problema s izvozom, italijanski vinski sektor strahuje od sve veće konkurencije iz Francuske, Španije, Čilea i SAD-a. Vinske zadruge koje se proizvode uglavnom za velike lance supermarketa manje su pesimistične. Studija je otkrila da je kriza za njih manje bolna.

Teška je situacija i prema Coldiretti poljoprivrednom udruženju. Čak 39 posto vinara ima probleme s likvidnošću, u industriji koja u Italiji zapošljava 1,3 miliona ljudi. Navode da su im potrebna velika ulaganja za promovisanje izvoza. Sa proizvodnjom od 46 miliona hektolitara godišnje, Italija i Francuska su najjači proizvođači kvalitetnih vina.

Vinski turizam sada radi za novi početak. Zbog rizika od zaraze posetiocima nije dozvoljena poseta vinarijama, ali vinogradari mogu da primaju goste na otvorenom i organizuju degustacije vina.

Ljubitelji vina moraju da rezervišu svoju posetu, rekla je Donatella Cinelli Colombini iz Pokreta vinskog turizma u toskanskom vinskom selu Montalcino. - Vinarije imaju puno spoljašnjeg prostora i možemo da počnemo odatle, rekao je Cinelli Colombini.

Osim toga, vinogradari žele da prodaju više online.

Izvor: seebiz.eu

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Gault&Millau gastronomski vodič 2024 - Srbija slavi vrhunac kulinarstva
25. April 2024
Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na...
Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...