Italija: Vinski turizam radi za novi početak

28. May 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Italijanska proizvodnja vina trese se zbog koronavirusne krize, te se očekuje pad prodaje od 63.5 odsto u tekućoj godini. Pad potražnje iz inostranstva, problemi s ponovnim pokretanjem gastronomije i padom potrošnje u Italiji pogoršali su izglede za vinski sektor.

Prema analizi milanske investicione banke Mediobanca koja je pomno proučila najveće vinarije u zemlji, očekuje se pad prihoda od prodaje za dve milijarde evra u odnosu na prethodnu godinu. Zbog problema s izvozom, italijanski vinski sektor strahuje od sve veće konkurencije iz Francuske, Španije, Čilea i SAD-a. Vinske zadruge koje se proizvode uglavnom za velike lance supermarketa manje su pesimistične. Studija je otkrila da je kriza za njih manje bolna.

Teška je situacija i prema Coldiretti poljoprivrednom udruženju. Čak 39 posto vinara ima probleme s likvidnošću, u industriji koja u Italiji zapošljava 1,3 miliona ljudi. Navode da su im potrebna velika ulaganja za promovisanje izvoza. Sa proizvodnjom od 46 miliona hektolitara godišnje, Italija i Francuska su najjači proizvođači kvalitetnih vina.

Vinski turizam sada radi za novi početak. Zbog rizika od zaraze posetiocima nije dozvoljena poseta vinarijama, ali vinogradari mogu da primaju goste na otvorenom i organizuju degustacije vina.

Ljubitelji vina moraju da rezervišu svoju posetu, rekla je Donatella Cinelli Colombini iz Pokreta vinskog turizma u toskanskom vinskom selu Montalcino. - Vinarije imaju puno spoljašnjeg prostora i možemo da počnemo odatle, rekao je Cinelli Colombini.

Osim toga, vinogradari žele da prodaju više online.

Izvor: seebiz.eu

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restaurants
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. January 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restaurants
Kultna brza hrana Istanbula
28. December 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restaurants
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. December 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...