Goût de France: Sedamnaest srpskih restorana spremaće 21. marta francuske specijalitete

01. Mart 2017
Goût de France: Sedamnaest srpskih restorana spremaće 21. marta francuske specijalitete

Posle fantastičnog uspeha dve svetske „francuske“ večere koje su organizovane u martu 2015. i 2016, treće izdanje Ukusa Francuske (Goût de France) najavljeno je za utorak, 21. mart 2017. godine. Koncepcija je ostala ista: širom planete, restorani - od skromnih bistroa do najekskluzivnijih tačaka na gastronomskoj karti sveta, ponudiće svojim gostima za večeru više od 1.000 menija u čast francuske gastronomije.

Godine 2015. počelo je sa 1.000 restorana, drugo izdanje je okupilo 1.700 restorana, a za 2017. očekuje se učešće čak 2.000 restorana!

U prvom izdanju Goût de France u Srbiji 2015. učestvovalo je pet restorana, godinu dana kasnije - trinaest, a u trećem izdanju „Ukusa Francuske“ u Srbiji, našu gastronomsku mrežu restorana koji će s ponosom istaći stiker „Goût de France 2017“ čini 17 restorana: 14 iz Beograda i tri iz Novog Sada.

Tog 21. marta 2017. francuske specijalitete spremaće beogradski restorani Casa Nova, Enso, Franš, Homa, Hotel Moskva, Kalemegdanska terasa, Klub književnika, Madera, Na ćošku, Oxalis, Splav Play, The Square, Voulez-vous i Žabar, kao i novosadski Kafemat 021, Scarpetta i Zak.

Goût de France (Ukusi Francuske) se organizuje na inicijativu jednog od najpoznatijih francuskih kuvara, Alena Dikasa (Alain Ducasse) i Ministarstva za spoljne poslove i međunarodni razvoj. Promovišući ovaj projekat, ministar inostranih poslova Francuske podsetio je na činjenicu da je gastronomija ušla na UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine.

Koncepcija je nadahnuta davnašnjom idejom Ogista Eskofijea, koji je daleke 1912. godine organizovao Epikurovu večeru (istog dana, u nekoliko svetskih gradova bio je poslužen jedan meni za veliki broj zvanica – tačnije: njih 60.000).

Međutim, gastronomska fešta Goût de France – Ukusi Francuske ne nudi isti meni u celom svetu. Naprotiv, svaki majstor kulinarstva ima priliku da sastavi svoj meni, koristeći lokalne proizvode i tradiciju kao inspiraciju. Meni ipak treba da bude inspirisan francuskom kuhinjom.

Dakle, svaki kuvar koji želi da se priključi akciji osmišljava svoj meni „à la française" držeći se tradicionalnog francuskog okvira: aperitiv sa kanapeima, predjelo, jedno ili dva glavna jela, francuski sirevi, desert (ili dva deserta ukoliko ne mogu da se ponude kvalitetni sirevi), vina i šampanjac. Kroz ponuđeni meni svaki šef ima punu slobodu da istakne sopstvenu kulinarsku tradiciju i gastronomske veštine.

Osnovu treba da čine sveži, sezonski i lokalni proizvodi sa smanjenim procentom masti, šećera, soli i proteina, i sa mnogo povrća. Cenu ponuđenih menija određuju sami restorani.

Restorani, bistroi i kafane iz celog sveta su se samostalno prijavili organizacionom komitetu online, priloživši uz prijavu i predlog svog menija. Međunarodni kulinarski žiri, sastavljen od najvećih svetskih imena, potom je napravio selekciju i izabrao restorane koji su na spisku zvaničnih, brendiranih gastronomskih tačaka na mapi ovog jedinstvenog, globalnog projekta. Meniji će u okviru „Ukusa Francuske“ i ove godine biti posluživani i na francuskim brodovima i u avionima francuskih kompanija.

Više informacija o ovom događaju možete pronaći OVDE.

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Legendarni šef deli kulinarske veštine na društvenim mrežama
31. Mart 2020
Kitchen Quarantine je ime video serijala koje je snimio proslavljeni šef kako bi podigao...
Restoraterstvo
Bar u Tajvanu namenjen mizantropima
11. Mart 2020
Skriven u slepoj ulici Taipeija, s kosturom koji vas s čašom vina i cigaretom dočekuje...
Restoraterstvo
Proglašeni najbolji tradicionalni recepti 2019. godine
06. Mart 2020
Kao deo zvaničnog programa Festivala testa, testenine i hleba TESTIVAL 2020, održano je...
Restoraterstvo
Rubin osvojio dve zlatne medalje na takmičenju u Nemačkoj
03. Mart 2020
Na 26. međunarodnom takmičenju MUNDUS VINI 2020, održanom u Nemačkoj, u konkurenciji od...