Dani prokupca 2020 - najbolji do sada

08. Oktobar 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Ovogodišnja proslava Dana prokupca biće najveća do sada! Međunarodni Dan prokupca, 14. oktobar, biće obeležen velikim brojem događaja širom Srbije, uključujući i veliku konferenciju o autohtonoj srpskoj sorti vinove loze, Karavan prokupca koji će obići Šumadiju i Župu, kao i Prokupac show u Beogradu, na kome će biti izložena najbolja vina od ove sorte, uz koncert čuvenog Vasil Hadžimanov benda. Uz sve to, kao i svake godine, u proslavu će biti uključenje vinoteke i restorani širom Srbije sa promocijama i degustacijama. Događaji u okviru Dana prokupca odvijaće se od 10. do 15. oktobra, a pratiće ih velika kampanja na društvenim mrežama, pod heštegovima #ProkupacDay i #DanProkupca.

Proslava počinje sa Karavanom prokupca, koji će doneti ovaj festival, po prvi put, u Aleksandrovac i Kragujevac. U Hotelu Kragujevac 10. oktobra će biti održana izložba vina od prokupca, sa akcentom na vinarije iz Šumadije i okolnih vinogorja, kao i radionica o šumadijskim vinima. Izložba vina biće održana i dan kasnije u Aleksandrovcu, na platou ispred Muzeja vinarstva, kao i radionica o identitetu župskog prokupca.

Na konferenciji u hotelu Radisson Collection u Beogradu, 13, oktobra, okupiće se predstavnici vinske industrije, vinari, kritičari, novinari i naučnici iz Srbije i sveta da na vođenim degustacijama, radionicama i masterklasovima govore o različitim aspektima vina od prokupca, od čokota do konzumacije. Na konferenciji OKUSI RAZLIKU, OKUSI PROKUPAC govoriće brojni stručnjaci, a među njima i Tomas Kurtijus MW, nosilac titule Master of Wine .

Na sam Dan prokupca, 14. oktobra, u Hali 5 Beogradskog sajma, od 18 do 23 časa, održaće se velika proslava vina i muzike, Prokupac Show, uz koncert legendarnog Vasil Hadžimanov benda. Gosti će moći da se upoznaju sa vinima od prokupca iz većeg broja srpskih vinarija, ali i da razgovaraju sa vinarima i upoznaju se sa uzbudljivim i dinamičnim svetom savremenog srpskog vinarstva. Cena ulaznice za Prokupac Show je 1.500 dinara, a karte se mogu kupiti preko servisa Gigstix. Maksimalni broj učesnika i gostiju ograničen je na 500, a događaj će se održati uz poštovanje socijalne distance i svih obaveznih i preporučenih epidemioloških mera zaštite od širenja zarazne bolesti kovid-19.


Izvor: Vinoifino

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Gault&Millau gastronomski vodič 2024 - Srbija slavi vrhunac kulinarstva
25. April 2024
Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na...
Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...