Dani prokupca 2020 - najbolji do sada

08. October 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Ovogodišnja proslava Dana prokupca biće najveća do sada! Međunarodni Dan prokupca, 14. oktobar, biće obeležen velikim brojem događaja širom Srbije, uključujući i veliku konferenciju o autohtonoj srpskoj sorti vinove loze, Karavan prokupca koji će obići Šumadiju i Župu, kao i Prokupac show u Beogradu, na kome će biti izložena najbolja vina od ove sorte, uz koncert čuvenog Vasil Hadžimanov benda. Uz sve to, kao i svake godine, u proslavu će biti uključenje vinoteke i restorani širom Srbije sa promocijama i degustacijama. Događaji u okviru Dana prokupca odvijaće se od 10. do 15. oktobra, a pratiće ih velika kampanja na društvenim mrežama, pod heštegovima #ProkupacDay i #DanProkupca.

Proslava počinje sa Karavanom prokupca, koji će doneti ovaj festival, po prvi put, u Aleksandrovac i Kragujevac. U Hotelu Kragujevac 10. oktobra će biti održana izložba vina od prokupca, sa akcentom na vinarije iz Šumadije i okolnih vinogorja, kao i radionica o šumadijskim vinima. Izložba vina biće održana i dan kasnije u Aleksandrovcu, na platou ispred Muzeja vinarstva, kao i radionica o identitetu župskog prokupca.

Na konferenciji u hotelu Radisson Collection u Beogradu, 13, oktobra, okupiće se predstavnici vinske industrije, vinari, kritičari, novinari i naučnici iz Srbije i sveta da na vođenim degustacijama, radionicama i masterklasovima govore o različitim aspektima vina od prokupca, od čokota do konzumacije. Na konferenciji OKUSI RAZLIKU, OKUSI PROKUPAC govoriće brojni stručnjaci, a među njima i Tomas Kurtijus MW, nosilac titule Master of Wine .

Na sam Dan prokupca, 14. oktobra, u Hali 5 Beogradskog sajma, od 18 do 23 časa, održaće se velika proslava vina i muzike, Prokupac Show, uz koncert legendarnog Vasil Hadžimanov benda. Gosti će moći da se upoznaju sa vinima od prokupca iz većeg broja srpskih vinarija, ali i da razgovaraju sa vinarima i upoznaju se sa uzbudljivim i dinamičnim svetom savremenog srpskog vinarstva. Cena ulaznice za Prokupac Show je 1.500 dinara, a karte se mogu kupiti preko servisa Gigstix. Maksimalni broj učesnika i gostiju ograničen je na 500, a događaj će se održati uz poštovanje socijalne distance i svih obaveznih i preporučenih epidemioloških mera zaštite od širenja zarazne bolesti kovid-19.


Izvor: Vinoifino

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restaurants
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. January 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restaurants
Kultna brza hrana Istanbula
28. December 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restaurants
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. December 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...