Budvanski kuvar među 40 najboljih kuvara sveta

30. Jul 2018

Na Svetskom kongresu šefova kuhinja u Kuala Lumpuru prošle sedmice, nagrada i imenovanje za počasnog, doživotnog člana WAKS-a, uručena je poznatom budvanskom kuvaru, Vuksanu Vuku Mitroviću, predsedniku Asocijacije Šefova kuhinja Crne Gore.

Priznanje najvišeg ranga, koje se sastoji od mača, lente i značke, dodeljeno je na Kongresu, kome je prisustvovalo preko 1000 delegata iz 124 države.

- Ulazak među 40 najboljih kuvara sveta je san svakog kuvara a ono što mene posebno raduje jeste, da je ovim priznanjem Crna Gora ušla na velika vrata sveta gastronomije - istakao je Vuko Mitrović.

Vuksan Vuko Mitrović, školovao se u Dubrovniku, dvadeset godina je bio šef kuhinje na Svetom Stefanu, nakon čega se posvetio edukaciji mladih kuvara. Na čelu je Udruženja šefova kuvara Crne Gore, dugogodišnji sudija međunarodnih strukovnih takmičenja, Vitez kulinarstva za Jugoistočnu Evropu i Počasni član Udruženja kuvara Saudijske Arabije kao i dobitnik više od stotinu priznanja i nagrada od kojih izdvajamo: Zlatne lente od kolega iz Srbije i Hrvatske, ambasadorsko mesto SKMER-a i nagradu od Evropske trening fondacije ETF.

WAKS je Svetska asocijacija šefova kuhinja i predstavlja mrežu više od 100 udruženja kuvara na svim nivoima širom sveta. Osnovana je u Sorboni u Parizu 1928 godine. Prvi počasni predsednik je bio Avgust Escoffier.

Izvor: rtvbudva.me

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Gault&Millau gastronomski vodič 2024 - Srbija slavi vrhunac kulinarstva
25. April 2024
Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na...
Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...