U Igalu proslavljen nacionalni praznik Norveške

20. Maj 2019

U petak, 17. maja u Institutu Igalo tradicionalno je upriličen program povodom obeležavanja dana Ustavnosti Kraljevine Norveške.

Program je počeo u 17 časova ispred Nacionalnog restorana, odakle je krenula povorka u kojoj su  učestvovali  norveški gosti,  Mesna muzika Đenovići sa mažoretkama, deca iz Dečijeg doma „Mladost“ Bijela, članovi KUD-a "Ilija Kišić", kao i mnogobrojni prijatelji norveškog naroda iz Herceg Novog i Igala.

- Povorka se kretala od Instituta Igalo do bivšeg hotela Tamaris gde se povorka okrenula i istim putem vratila do mesta polaska. Po povratku, program je počeo intoniranjem himne Norveške i Crne Gore. Sve prisutne se pozdravili glavna norveška sestra G-đa Inger Solveig Hansen, zatim potpredsednica Opštine Herceg Novi, G-đa Danijela Đurović i direktorka Sektora medicine Instituta Igalo, dr Marina Delić.

- Već više od 40 godina vi organizujete proslavu Dana Ustavnosti za nas i zbog toga smo mi naravno veoma srećni. Dan Ustavnosti je veoma bitan za nas Norvežane – kao i za sve koji razumeju značaj sopstvene slobode i svog ustava. Mi smo veoma srećni što naši prijatelji ovdje u Igalu čine naš praznik toliko lepim za nas dok smo daleko od kuće – rekla je u svom govoru Inger Hansen, glavna sestra Norveškog programa.

- Herceg Novi se ponosi svojom otvorenošću i uspostavljenim saradnjama sa gradovima širom sveta. Na mapi naših prijatelja, Norveška godinama zauzima posebno mesto. Razlog za to su pobratimstvo sa gradom Levangerom  koje traje već preko pet decenija i norveški program u Institutu „Dr Simo Milošević“, zahvaljujući kojem je na hiljade gostiju iz Norveške tokom više od 40 godina posetilo naš grad - istakla je Danijela Đurović potpredsednica Opštine Herceg Novi.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....