U Igalu proslavljen nacionalni praznik Norveške

20. May 2019

U petak, 17. maja u Institutu Igalo tradicionalno je upriličen program povodom obeležavanja dana Ustavnosti Kraljevine Norveške.

Program je počeo u 17 časova ispred Nacionalnog restorana, odakle je krenula povorka u kojoj su  učestvovali  norveški gosti,  Mesna muzika Đenovići sa mažoretkama, deca iz Dečijeg doma „Mladost“ Bijela, članovi KUD-a "Ilija Kišić", kao i mnogobrojni prijatelji norveškog naroda iz Herceg Novog i Igala.

- Povorka se kretala od Instituta Igalo do bivšeg hotela Tamaris gde se povorka okrenula i istim putem vratila do mesta polaska. Po povratku, program je počeo intoniranjem himne Norveške i Crne Gore. Sve prisutne se pozdravili glavna norveška sestra G-đa Inger Solveig Hansen, zatim potpredsednica Opštine Herceg Novi, G-đa Danijela Đurović i direktorka Sektora medicine Instituta Igalo, dr Marina Delić.

- Već više od 40 godina vi organizujete proslavu Dana Ustavnosti za nas i zbog toga smo mi naravno veoma srećni. Dan Ustavnosti je veoma bitan za nas Norvežane – kao i za sve koji razumeju značaj sopstvene slobode i svog ustava. Mi smo veoma srećni što naši prijatelji ovdje u Igalu čine naš praznik toliko lepim za nas dok smo daleko od kuće – rekla je u svom govoru Inger Hansen, glavna sestra Norveškog programa.

- Herceg Novi se ponosi svojom otvorenošću i uspostavljenim saradnjama sa gradovima širom sveta. Na mapi naših prijatelja, Norveška godinama zauzima posebno mesto. Razlog za to su pobratimstvo sa gradom Levangerom  koje traje već preko pet decenija i norveški program u Institutu „Dr Simo Milošević“, zahvaljujući kojem je na hiljade gostiju iz Norveške tokom više od 40 godina posetilo naš grad - istakla je Danijela Đurović potpredsednica Opštine Herceg Novi.

Comments (0)

Connected news

Others
Veliki uskršnji karneval u Beogradu ove godine na čak četiri lokacije
24. April 2024
Predstojećeg vikenda u Tašmajdanskom parku, na Zemunskom keju, platou kod Kalenić...
Others
22. April 2024
Udruženje „Hrana sa naših polja” u subotu i nedelju 27. i 28. aprila u TC...
Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...