Tridesetočasovni multimedijalni događaj povodom trideset godina Bitef teatra

04. Mart 2019
Tridesetočasovni multimedijalni događaj povodom trideset godina Bitef teatra

Teatar na Skveru Mire Trailović, jedna je od ključnih tekovina Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala – BITEF-a nastao je na inicijativu Mire Trailović, u vrlo specifičnom, burnom  i delikatnom periodu. Svečano je otvoren 3. marta 1989. godine multimedijalnim događajem „Rađanje pozorišta”. Kao najmlađe beogradsko pozorište „koje misli, govori i sporazumeva se jezikom budućnosti“ od nastanka okuplja različite pozorišne grupe, trupe i umetnike kako iz institucionalne, tako i sa alternativne teatarske scene koji deluju u teatru i na pozornici neobične arhitekture koristeći multi-medijske načine izražavanja, s jednim od najvažnijih ciljeva – da podstaknu individualno učestvovanje pojedinca i njegov lični izbor.

Povodom obeležavanja trideset godina Bitef teatra Vesna Bogunović i Jelena Stojanović pripremile su tridesetočasovni multimedijalni događaj "I dalje u zaveri" koji će se održavati 11. i 12. marta.

Koristeći različita sredstva, a u duhu koncepta koji opstaje u Bitef teatru već trideset godina, celine će biti predstavljen grafički oblikovanim panelima, svetlosnim instalacijama, audio i video prilozima postavljenim na sceni i u drugim prostorima zgrade.

U okviru celine posvećene produkcijama, pored fotodokumentacije i video materijala, pažnja je skrenuta i na segmente koji su često zapostavljeni poput plakata i drugih formi iz domena primenjenih umetnosti.
Poseban prostor i tretman dobila je muzika koja je od početka bila prisutna kao neodvojivi deo teatra, a sada dostupna i van samog izvođenja predstave. Kuriozitet, a možda i glavni razlog za višestruku definiciju, je segment sa živim delom postavke u kome će poput eksponata kroz performativni čin biti izloženi/predstavljeni zaposleni i saradnici Bitef teatra.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....