Tridesetočasovni multimedijalni događaj povodom trideset godina Bitef teatra

04. March 2019
Tridesetočasovni multimedijalni događaj povodom trideset godina Bitef teatra

Teatar na Skveru Mire Trailović, jedna je od ključnih tekovina Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala – BITEF-a nastao je na inicijativu Mire Trailović, u vrlo specifičnom, burnom  i delikatnom periodu. Svečano je otvoren 3. marta 1989. godine multimedijalnim događajem „Rađanje pozorišta”. Kao najmlađe beogradsko pozorište „koje misli, govori i sporazumeva se jezikom budućnosti“ od nastanka okuplja različite pozorišne grupe, trupe i umetnike kako iz institucionalne, tako i sa alternativne teatarske scene koji deluju u teatru i na pozornici neobične arhitekture koristeći multi-medijske načine izražavanja, s jednim od najvažnijih ciljeva – da podstaknu individualno učestvovanje pojedinca i njegov lični izbor.

Povodom obeležavanja trideset godina Bitef teatra Vesna Bogunović i Jelena Stojanović pripremile su tridesetočasovni multimedijalni događaj "I dalje u zaveri" koji će se održavati 11. i 12. marta.

Koristeći različita sredstva, a u duhu koncepta koji opstaje u Bitef teatru već trideset godina, celine će biti predstavljen grafički oblikovanim panelima, svetlosnim instalacijama, audio i video prilozima postavljenim na sceni i u drugim prostorima zgrade.

U okviru celine posvećene produkcijama, pored fotodokumentacije i video materijala, pažnja je skrenuta i na segmente koji su često zapostavljeni poput plakata i drugih formi iz domena primenjenih umetnosti.
Poseban prostor i tretman dobila je muzika koja je od početka bila prisutna kao neodvojivi deo teatra, a sada dostupna i van samog izvođenja predstave. Kuriozitet, a možda i glavni razlog za višestruku definiciju, je segment sa živim delom postavke u kome će poput eksponata kroz performativni čin biti izloženi/predstavljeni zaposleni i saradnici Bitef teatra.

Comments (0)

Connected news

Others
Adligat: Srpska delegacija na konferenciji na Kritu
30. May 2024
Za vikend je na Kritu od 24. do 28. maja u organizaciji Muzeja štamparstva „Janis i...
Others
Otvorena izložba “DIVE” u Budimpešti
21. May 2024
Velike svetske zvezde zadivljuju kako svojim nastupima, tako i kostimima. Ukoliko želite da...
Others
Povratak Rakija Festa 12. maja u Beogradu
07. May 2024
Rakija fest će se 12. maja smestiti u prostor koji je Beograd već ozbiljno upoznao kao...
Others
Veliki uskršnji karneval u Beogradu ove godine na čak četiri lokacije
24. April 2024
Predstojećeg vikenda u Tašmajdanskom parku, na Zemunskom keju, platou kod Kalenić...