Tradicija dostojna poštovanja: 55. Homoljski motivi od 31. maja do 3. juna u Kučevu

30. Maj 2023
Foto: Promo
Foto: Promo

Jubilarni 55. Homoljski motivi, smotra izvornog narodnog stvaralaštva istočne Srbije, biće održani od 31. maja do 3. juna u Kučevu.

Prva i najveća svetkovina narodnih umetnika u Srbiji, do danas je od zaborava sačuvala bogatstvo narodnih običaja, igre, pesme i narodnih nošnji. Kada prodorni zvuk bušina, tradicionalnog duvačkog instrumenta ovog kraja, oglasi početak Homoljskih motiva, nižu se redom pevači, svirači i igrači da predstave raskošno bogatstvo narodnog folklora i tradiciju koja se čuva do današnjih dana.

Homoljski motivi su tokom godina negovali i sačuvali drevne narodne igre, pesme i grleno pevanje homoljskih pastirica, drevne instrumente kao što su bušin, gajde i drombolje, kao i igranje na štulama, ples Rusaljki i ritual padanja u trans. Tu su i predivne narodne nošnje: zobun, šokupe, tkanice, čarape, suknje, šukure, kecelje, prsluci, marame, vezene košulje i ogromne homoljske šubare.

Svaki dan trajanja manifestacije biće praznik za ljubitelje i poklonike kvalitetne muzike, pisane reči, slikarstva i iznad svega za poštovaoce tradicije i kulturne baštine naroda koji žive na ovim prostorima.

Program ovogodišnjih Homoljskih motiva počinje u sredu 31. maja, BiblioSalonom, svojevrsnim podkastom sa publikom, projektom biblioteke “Nikola Sikimić Maksim” u Kučevu. Gost, dr Boško Suvajdžić će u BiblioSalonu govoriti na temu folklornih motiva u savremenoj srpskoj književnosti.

Narednog dana, 1. juna, u biblioteci će biti predstavljena knjiga Bore Vasića “Vinogradi suze liju”. U vreme Homoljskih motiva, u porodičnoj kući Anđelkovića se već tradicionalno priređuju izložbe, a ove godine, umetnik i hroničar Kučeva, Petar Anđelković otvara izložbu “Zavet svetog kneza Lazara”. Na letnjoj pozornici na Trgu Veljka Dugoševića, održaće se “Naše veče” muzičko-poetski program Ivana Bosiljčića.

U petak 2. juna, u organizaciji Asocijacije proizvođača rukotvorina Etno mreža biće organizovana Kolonija pletenja Kučevo 2023, a u večernjim časovima, koncert Ansambla narodnih igara i pesama Kosova i Metohije “Venac” iz Gračanice.

Najznačajniji dan manifestacije Homoljski motivi i ove godine je, tradicionalno, subota 3. jun, kada program počinje od ranih jutarnjih sati. Tog dana se održava svečani defile učesnika smotre, koji privlači najveću pažnju posetilaca. Učesnicima i gostima Kučeva prvo dobrodošlicu poželi Vrhovni pastir, a zatim slede nastupi izvornih grupa. Očekuje se da će ove godine nastupiti blizu 800 učesnika, od kojih 330 mališana koji će učestvovati na “Dečijim motivima” na platou ispred pošte.

U sklopu Smotre biće organizovana i prodajna izložba homoljskog sira i meda, takmičenje u pripremi tradicionalnih jela, izložba narodnih rukotvorina „Zlatne ruke” i demonstracija starog načina ispiranja zlata na reci Pek. U večernjim časovima, održaće se koncert narodne muzike.

Organizatori najavljuju da će jubilarni Homoljski motivi, kao odraz tradicije i originalnosti narodnog stvaralaštva biti lepši, veseliji i masovniji nego ikad.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....
Razno
Rok simfonija posvećena Tini Tarner premijerno na Danima piva u Zrenjaninu
10. Avgust 2023
Zrenjaninska filharmonija pripremila je novi, jedinstveni projekat na našim prostorima....
Razno
„Belgrade Youth Fest“ 11. i 12. avgusta na Kalemegdanu
10. Avgust 2023
„Belgrade Youth Fest“, festival posvećen mladima u organizaciji Kancelarije za...