Tradicija dostojna poštovanja: 55. Homoljski motivi od 31. maja do 3. juna u Kučevu

30. May 2023
Foto: Promo
Foto: Promo

Jubilarni 55. Homoljski motivi, smotra izvornog narodnog stvaralaštva istočne Srbije, biće održani od 31. maja do 3. juna u Kučevu.

Prva i najveća svetkovina narodnih umetnika u Srbiji, do danas je od zaborava sačuvala bogatstvo narodnih običaja, igre, pesme i narodnih nošnji. Kada prodorni zvuk bušina, tradicionalnog duvačkog instrumenta ovog kraja, oglasi početak Homoljskih motiva, nižu se redom pevači, svirači i igrači da predstave raskošno bogatstvo narodnog folklora i tradiciju koja se čuva do današnjih dana.

Homoljski motivi su tokom godina negovali i sačuvali drevne narodne igre, pesme i grleno pevanje homoljskih pastirica, drevne instrumente kao što su bušin, gajde i drombolje, kao i igranje na štulama, ples Rusaljki i ritual padanja u trans. Tu su i predivne narodne nošnje: zobun, šokupe, tkanice, čarape, suknje, šukure, kecelje, prsluci, marame, vezene košulje i ogromne homoljske šubare.

Svaki dan trajanja manifestacije biće praznik za ljubitelje i poklonike kvalitetne muzike, pisane reči, slikarstva i iznad svega za poštovaoce tradicije i kulturne baštine naroda koji žive na ovim prostorima.

Program ovogodišnjih Homoljskih motiva počinje u sredu 31. maja, BiblioSalonom, svojevrsnim podkastom sa publikom, projektom biblioteke “Nikola Sikimić Maksim” u Kučevu. Gost, dr Boško Suvajdžić će u BiblioSalonu govoriti na temu folklornih motiva u savremenoj srpskoj književnosti.

Narednog dana, 1. juna, u biblioteci će biti predstavljena knjiga Bore Vasića “Vinogradi suze liju”. U vreme Homoljskih motiva, u porodičnoj kući Anđelkovića se već tradicionalno priređuju izložbe, a ove godine, umetnik i hroničar Kučeva, Petar Anđelković otvara izložbu “Zavet svetog kneza Lazara”. Na letnjoj pozornici na Trgu Veljka Dugoševića, održaće se “Naše veče” muzičko-poetski program Ivana Bosiljčića.

U petak 2. juna, u organizaciji Asocijacije proizvođača rukotvorina Etno mreža biće organizovana Kolonija pletenja Kučevo 2023, a u večernjim časovima, koncert Ansambla narodnih igara i pesama Kosova i Metohije “Venac” iz Gračanice.

Najznačajniji dan manifestacije Homoljski motivi i ove godine je, tradicionalno, subota 3. jun, kada program počinje od ranih jutarnjih sati. Tog dana se održava svečani defile učesnika smotre, koji privlači najveću pažnju posetilaca. Učesnicima i gostima Kučeva prvo dobrodošlicu poželi Vrhovni pastir, a zatim slede nastupi izvornih grupa. Očekuje se da će ove godine nastupiti blizu 800 učesnika, od kojih 330 mališana koji će učestvovati na “Dečijim motivima” na platou ispred pošte.

U sklopu Smotre biće organizovana i prodajna izložba homoljskog sira i meda, takmičenje u pripremi tradicionalnih jela, izložba narodnih rukotvorina „Zlatne ruke” i demonstracija starog načina ispiranja zlata na reci Pek. U večernjim časovima, održaće se koncert narodne muzike.

Organizatori najavljuju da će jubilarni Homoljski motivi, kao odraz tradicije i originalnosti narodnog stvaralaštva biti lepši, veseliji i masovniji nego ikad.

Comments (0)

Connected news

Others
Adligat: Srpska delegacija na konferenciji na Kritu
30. May 2024
Za vikend je na Kritu od 24. do 28. maja u organizaciji Muzeja štamparstva „Janis i...
Others
Otvorena izložba “DIVE” u Budimpešti
21. May 2024
Velike svetske zvezde zadivljuju kako svojim nastupima, tako i kostimima. Ukoliko želite da...
Others
Povratak Rakija Festa 12. maja u Beogradu
07. May 2024
Rakija fest će se 12. maja smestiti u prostor koji je Beograd već ozbiljno upoznao kao...
Others
Veliki uskršnji karneval u Beogradu ove godine na čak četiri lokacije
24. April 2024
Predstojećeg vikenda u Tašmajdanskom parku, na Zemunskom keju, platou kod Kalenić...