Tradicija dostojna poštovanja: 55. Homoljski motivi od 31. maja do 3. juna u Kučevu

30. May 2023
Foto: Promo
Foto: Promo

Jubilarni 55. Homoljski motivi, smotra izvornog narodnog stvaralaštva istočne Srbije, biće održani od 31. maja do 3. juna u Kučevu.

Prva i najveća svetkovina narodnih umetnika u Srbiji, do danas je od zaborava sačuvala bogatstvo narodnih običaja, igre, pesme i narodnih nošnji. Kada prodorni zvuk bušina, tradicionalnog duvačkog instrumenta ovog kraja, oglasi početak Homoljskih motiva, nižu se redom pevači, svirači i igrači da predstave raskošno bogatstvo narodnog folklora i tradiciju koja se čuva do današnjih dana.

Homoljski motivi su tokom godina negovali i sačuvali drevne narodne igre, pesme i grleno pevanje homoljskih pastirica, drevne instrumente kao što su bušin, gajde i drombolje, kao i igranje na štulama, ples Rusaljki i ritual padanja u trans. Tu su i predivne narodne nošnje: zobun, šokupe, tkanice, čarape, suknje, šukure, kecelje, prsluci, marame, vezene košulje i ogromne homoljske šubare.

Svaki dan trajanja manifestacije biće praznik za ljubitelje i poklonike kvalitetne muzike, pisane reči, slikarstva i iznad svega za poštovaoce tradicije i kulturne baštine naroda koji žive na ovim prostorima.

Program ovogodišnjih Homoljskih motiva počinje u sredu 31. maja, BiblioSalonom, svojevrsnim podkastom sa publikom, projektom biblioteke “Nikola Sikimić Maksim” u Kučevu. Gost, dr Boško Suvajdžić će u BiblioSalonu govoriti na temu folklornih motiva u savremenoj srpskoj književnosti.

Narednog dana, 1. juna, u biblioteci će biti predstavljena knjiga Bore Vasića “Vinogradi suze liju”. U vreme Homoljskih motiva, u porodičnoj kući Anđelkovića se već tradicionalno priređuju izložbe, a ove godine, umetnik i hroničar Kučeva, Petar Anđelković otvara izložbu “Zavet svetog kneza Lazara”. Na letnjoj pozornici na Trgu Veljka Dugoševića, održaće se “Naše veče” muzičko-poetski program Ivana Bosiljčića.

U petak 2. juna, u organizaciji Asocijacije proizvođača rukotvorina Etno mreža biće organizovana Kolonija pletenja Kučevo 2023, a u večernjim časovima, koncert Ansambla narodnih igara i pesama Kosova i Metohije “Venac” iz Gračanice.

Najznačajniji dan manifestacije Homoljski motivi i ove godine je, tradicionalno, subota 3. jun, kada program počinje od ranih jutarnjih sati. Tog dana se održava svečani defile učesnika smotre, koji privlači najveću pažnju posetilaca. Učesnicima i gostima Kučeva prvo dobrodošlicu poželi Vrhovni pastir, a zatim slede nastupi izvornih grupa. Očekuje se da će ove godine nastupiti blizu 800 učesnika, od kojih 330 mališana koji će učestvovati na “Dečijim motivima” na platou ispred pošte.

U sklopu Smotre biće organizovana i prodajna izložba homoljskog sira i meda, takmičenje u pripremi tradicionalnih jela, izložba narodnih rukotvorina „Zlatne ruke” i demonstracija starog načina ispiranja zlata na reci Pek. U večernjim časovima, održaće se koncert narodne muzike.

Organizatori najavljuju da će jubilarni Homoljski motivi, kao odraz tradicije i originalnosti narodnog stvaralaštva biti lepši, veseliji i masovniji nego ikad.

Comments (0)

Connected news

Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....