Tara Dinić – od industrije do umetnosti i mode: Moj um je moja plodna zemlja

02. April 2019
Tara Dinić
Tara Dinić
Tara Dinić
Tara Dinić
Tara Dinić
Tara Dinić
Tara Dinić

Ona je hrabra mlada žena sa uzbudljivom biografijom koja nije tipična za osobu njenih godina. Živela je i rasla između Srbije, Britanije, Saudijske Arabije i Grčke. Završila je Finansije i investicije na The Reading University i master studije iz Internacionalnog marketinga na The King’s College-u u Londonu, a posao pronašla u kompaniji Bechtel. Radeći u korporacijskom svetu, Tara Dinić je počela da slika. Slikarstvo je prvo bilo njen hobi, ali je vremenom postalo njeno glavno zanimanje.

● Od koga ste dobili najveću podršku kada ste rešili da napustite siguran posao u Bechtel-u, započnete privatan biznis i uplovite u svet slikarstva, a potom i mode?

- Moja najveća podrška svakako dolazi od mojih roditelja i brata Petra. Moram da kažem da sam blagoslovena sa mojim roditeljima, jer oni uvek sve vide kao izazov, a izazovi se, za razliku od problema, s lakoćom rešavaju. Volim da kažem da je um kao plodna zemlja, jer ono što posadite - to i izraste. Srećna sam što su moji roditelji podržavali sve moje pozitivne ideje koje su se polako razvijale.

● Kako biste opisali svoje slike?

- Radim sa akrilnim bojama na platnu. Često crtam i provokativne političke detalje, ali i ono što me inspiriše tokom putovanja. Moji radovi su od 2018. predstavljeni u galerijama: The Art Dose (Atina) i Imitate Modern (Mayfair, London). Do sada je većina mojih slika prodata privatnim licima ili dizajnerima koji opremaju luksuzne apartmane i jahte, pa veliki broj mojih umetničkih dela u stvari „plovi” po svetu.

Mudra vizija tržišta

● Imajući u vidu vašu ljubav prema štafelaju i bojama, kako se rodila ideja o modnom biznisu? Već nekoliko godina kreirate bunde.

- Još dok sam radila u Bechtel-u došla sam na ideju da dizajniram bunde i to, verovali ili ne, baš za Bliski Istok - Saudijsku Arabiju, Katar, Kuvajt…Možda zvuči paradoksalno, jer šta će ženama bunde na +50°C? Ali znajući da te žene mnogo putuju i da vole da nose najkvalitetnija krzna, odlučila sam da one budu moja klijentela. Sada posle tri godine na tom tržištu i mesta koje moje bunde imaju u najprestižnijim buticima, skromno mogu da kažem da sam imala mudru viziju tržišta. Svake godine kreiram novu kolekciju, bunde se proizvode unikatno i ručno u Kastoriji (Grčka). Krzno kombinujem sa čipkom, kašmirom i svilom.

● U maju 2018. lansirali ste letnje torbice sa etno motivima Srbije. Odakle inspiracija za taj poduhvat?

- Na jednom putovanju srela sam male, od sunca preplanule žene, potomke Inka, u živopisnim nošnjama, koje se bave ručnim radovima i motivima svog podneblja.
Znala sam da i u Srbiji ima predivnih etno motiva, da su žene veoma talentovane za ručni rad. Poželela sam da i mi svetu pokažemo naše motive, boje i veštine. Kontaktirala sam udruženja žena za očuvanje rukotvorina u Pančevu i Inđiji. Bile su srećne, spremne i ponosne da tkaju i vezu letnje torbice koje će da nose žene po Londonu, LA-u, grčkim ostrvima i Bliskom istoku. Brend je nazvan Kustor & Pollux (po blizancima u grčkoj mitologiji, ali i zato što sam i ja u horoskopu Blizanac). Letnje torbice se prodaju preko interneta, ali i u brojnim buticima po grčkim ostrvima, u Londonu i Cirihu.
Ovaj posao nije samo odraz mojih ideja i kreativnosti, već i način da vrednim i spretnim ženama u Srbiji pomognem da svetu pokažu svoje veštine, da budu prepoznate van Srbije i da imaju svoju finansijsku nezavisnost.
 
Život u svom ritmu

● Danas živite na tri destinacije: London–Atina–Beograd. Šta u tim gradovima volite? Šta vam najviše nedostaje iz Srbije kada odete iz nje?

- Kada su pitali američkog pisca Marka Tvena gde bi više voleo da živi: u raju ili u paklu, on je odgovorio: “U raju zbog klime, a u paklu zbog društva”. Tako je nekako i sa mnom.
U Beogradu volim toplinu ljudi, dopada mi se njihova otvorena, ponekad surova iskrenost. U Atini volim opušten život, more i klimu, a u Londonu imam najviše prijatelja (tu sam i rođena). Tu živim u svom ritmu. Ceo grad je kao jedan veliki koktel ljudi koji me inspirišu i stalno guraju napred. U Beogradu volim zvuk zvona sa Hrama Sv. Save kada u podne moćno ovladaju Beogradom. Tada obavezno otvorim širom prozore na terasi da ih čujem.

● Ko je vaš omiljeni slikar?

- Poštujem Milenu Barili, njen talenat, hrabrost da bude nekonvencionalna. Njen doživljaj stvarnosti pomerao je granice vremena u kojem je živela. Slike koje kao da lebde, prožete enigmom fantastike, simbolima i slojevima metafore. Slika The Bath of Venus zavodi svojom složenošću, titravim tajnama i strepnjama. Ta slika mi svaki put izrecituje nešto novo.

● Na koga pomislite kad kažete: ličnost sa stilom? Koga biste voleli da vidite jednog dana u svojim bundama?

- Na moje bake Mimu i Veru, koje su bile prave dame sa stilom. Po njima i moja kompanija nosi ime (www.mimivera.com). Inače, uživala bih da radim za Grejs Keli, da je živa. A danas, mislim da bi moji modeli lepo pristajali jordanskoj kraljici Raniji koja ima urođenu eleganciju.

Marina Bulatović
Foto: Privatna arhiva

Tekst je objavljen u časopisu Turistički Svet, broj 91.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Adligat: Srpska delegacija na konferenciji na Kritu
30. Maj 2024
Za vikend je na Kritu od 24. do 28. maja u organizaciji Muzeja štamparstva „Janis i...
Razno
Otvorena izložba “DIVE” u Budimpešti
21. Maj 2024
Velike svetske zvezde zadivljuju kako svojim nastupima, tako i kostimima. Ukoliko želite da...
Razno
Povratak Rakija Festa 12. maja u Beogradu
07. Maj 2024
Rakija fest će se 12. maja smestiti u prostor koji je Beograd već ozbiljno upoznao kao...
Razno
Veliki uskršnji karneval u Beogradu ove godine na čak četiri lokacije
24. April 2024
Predstojećeg vikenda u Tašmajdanskom parku, na Zemunskom keju, platou kod Kalenić...