Šta se krije u Muzeju odvratne hrane u Švedskoj?

10. April 2019

U Muzeju odvratne hrane u švedskom gradu Malme cilj je da se posetioci upoznaju sa "odvratnom" hranom iz 80 zemalja sveta koja se u tim zemljama smatra specijalitetom. Najneobičniji eksponati izloženi su u takvim uslovima da je sprečeno njihovo propadanje. Ovaj neobičan muzej zasigurno baca jednu novu perspektivu na hranu i razumevanje različitih ukusa.

Ono što obično podrazumevamo pod odvratnom hranom, ne proizlazi samo iz ukusa jer neke stvari nismo probali, ali nam se od njih jednostavno diže želudac. Kada je u pitanju trulo meso morskog psa, možda će miris presuditi. No, kada vam serviraju ovčje oko u soku od paradajiza, sam pogled na to može izazvati vrtoglavicu. Ili uopšteno, sam spisak sastojaka poput onih u poznatom škotskom jelu haggis, ovčjeg srce, pluća i jetra, mogu nas odvratiti od hrane.

U Muzeju odvratne hrane u Švedskoj možete videti svašta. Od pržene tarantule, spomenutog haggisa i ovčjeg oka u paradajiz soku, raznih crva do delimično razvijenog fetusa patke, patuljastih muva, šišmiša i raznih vrsta smrdljivih sireva...

Istraživači koji rade na izložbi, ovim postavom žele da stvore izazov ideji odvratnosti. Nadaju se da bi time mogli da navedu ljude da razmotre izvore hrane koji su lakše održivi. Poput npr. insekata koji su bogati proteinom i nije im potrebno puno hrane. Skakavci ili ličinke moljaca u nekim delovima sveta su pravi specijalitet, a istraživači ih vide kao potencijalan izvor hrane u budućnosti.

Izvor: punkufer.hr

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....