Specijalna nagrada za grafički roman "Sat" - Ilustrovana saga o istinitom događaju iz Prvog svetskog rata

29. Oktobar 2018
Specijalna nagrada za grafički roman 'Sat' - Ilustrovana saga o istinitom događaju iz Prvog svetskog rata

Grafički roman "Sat" scenariste Dragana Lazarevića i likovnih umetnika Vujadina Radovanovića i Radeta Tovladijca nagrađen je specijalnim priznanjem za najbolji strip na 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Žiri je u svom obrazloženju istakao da je grafički roman “Sat“ delo u kome je na emotivan i lirski topao način prikazana porodična i nacionalna tragedija srpskog naroda tokom Prvog svetskog rata.

Kroz nesvakidašnje ilustracije i naraciju, ovaj roman pripoveda istinitu i potresnu priču koja se sa generacije na generaciju prenosi u porodici scenariste Dragana Lazarevića, o njegovom pradedi Radomiru Lazareviću koji je kao pripadnik Srpske kraljevske vojske sa svojim saborcima prešao Albaniju. Na francuskom brodu, ovaj ratnik prešao je Sredozemno more, iskrcavši se u Bizerti u Tunisu, gde je nakon nekoliko meseci i preminuo. Baš tu, pred svoju smrt, Radomir je za ratne zasluge dobio srebrni džepni sat, koji je njegovoj porodici po završetku rata predao njegov ratni drug. Potomci sat čuvaju i dalje - on kuca ispod slavske ikone porodičnog doma, dok Radomir i danas počiva na srpsko-francuskom groblju u Menzel Burgibi.

Izdavačka kuća “Pčelica“ je ovo delo objavila povodom obeležavanja stogodišnjice proboja Solunskog fronta i kraja Prvog svetskog rata. U ime izdavača nagradu je primio Goran Marković, direktor “Pčelice“, na svečanoj dodeli sajamskih nagrada 25. oktobra.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Veliki uskršnji karneval u Beogradu ove godine na čak četiri lokacije
24. April 2024
Predstojećeg vikenda u Tašmajdanskom parku, na Zemunskom keju, platou kod Kalenić...
Razno
22. April 2024
Udruženje „Hrana sa naših polja” u subotu i nedelju 27. i 28. aprila u TC...
Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...