Specijalna nagrada za grafički roman "Sat" - Ilustrovana saga o istinitom događaju iz Prvog svetskog rata

29. October 2018
Specijalna nagrada za grafički roman 'Sat' - Ilustrovana saga o istinitom događaju iz Prvog svetskog rata

Grafički roman "Sat" scenariste Dragana Lazarevića i likovnih umetnika Vujadina Radovanovića i Radeta Tovladijca nagrađen je specijalnim priznanjem za najbolji strip na 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Žiri je u svom obrazloženju istakao da je grafički roman “Sat“ delo u kome je na emotivan i lirski topao način prikazana porodična i nacionalna tragedija srpskog naroda tokom Prvog svetskog rata.

Kroz nesvakidašnje ilustracije i naraciju, ovaj roman pripoveda istinitu i potresnu priču koja se sa generacije na generaciju prenosi u porodici scenariste Dragana Lazarevića, o njegovom pradedi Radomiru Lazareviću koji je kao pripadnik Srpske kraljevske vojske sa svojim saborcima prešao Albaniju. Na francuskom brodu, ovaj ratnik prešao je Sredozemno more, iskrcavši se u Bizerti u Tunisu, gde je nakon nekoliko meseci i preminuo. Baš tu, pred svoju smrt, Radomir je za ratne zasluge dobio srebrni džepni sat, koji je njegovoj porodici po završetku rata predao njegov ratni drug. Potomci sat čuvaju i dalje - on kuca ispod slavske ikone porodičnog doma, dok Radomir i danas počiva na srpsko-francuskom groblju u Menzel Burgibi.

Izdavačka kuća “Pčelica“ je ovo delo objavila povodom obeležavanja stogodišnjice proboja Solunskog fronta i kraja Prvog svetskog rata. U ime izdavača nagradu je primio Goran Marković, direktor “Pčelice“, na svečanoj dodeli sajamskih nagrada 25. oktobra.

Comments (0)

Connected news

Others
Adligat: Srpska delegacija na konferenciji na Kritu
30. May 2024
Za vikend je na Kritu od 24. do 28. maja u organizaciji Muzeja štamparstva „Janis i...
Others
Otvorena izložba “DIVE” u Budimpešti
21. May 2024
Velike svetske zvezde zadivljuju kako svojim nastupima, tako i kostimima. Ukoliko želite da...
Others
Povratak Rakija Festa 12. maja u Beogradu
07. May 2024
Rakija fest će se 12. maja smestiti u prostor koji je Beograd već ozbiljno upoznao kao...
Others
Veliki uskršnji karneval u Beogradu ove godine na čak četiri lokacije
24. April 2024
Predstojećeg vikenda u Tašmajdanskom parku, na Zemunskom keju, platou kod Kalenić...