Obeležen jubilej Vinskih puteva Srbije

23. Jun 2020
Foto: Vinski putevi Srbije
Foto: Vinski putevi Srbije

Svečanom sednicom UO Udruženja Vinski putevi Srbije (VPS), koja je održana u sredu, 17. juna 2020. godine u Beogradu, u prelepom ambijentu Hotela „Nota“, zaokružena je proslava jubileja – deset godina od osnivanja udruženja.  Gosti su bili prijatelji udruženja iz sveta vina, vinskog turizma, privrede i medija.

Zvaničan rođendan udruženja je 26. maj. Ove godine, baš na taj dan proslava jubileja započela je posetom Vinariji Jeremić a nakon toga, tradicionalno, dan se završio u Krnjevu, u Podrumu Radovanović.

Početak rada

Nekoliko dana posle Sajma turizma 2009, u tadašnjem Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, dogovoren je početak projekta kojim će sve vinarije u Srbiji biti obeležene vertikalnom vinsko-turističkom saobraćajnom signalizacijom. Predlagač i autor projekta bio je potpisnik ovih redova, a realizator Ministarstvo. Uporedo sa pripremnim radnjama kao što su pisanje projektnog zadatka, izrada vizuelnog identiteta, odabir naziva projekta, kao i formiranje tima za prikupljanje podataka, a koje su trajale više od godinu dana, sazrevala je ideja o neophodnosti postojanja udruženja koje će se baviti isključivo promocijom vinskog turizma. Konačno, 26. maja 2010. osnovani su Vinski putevi Srbije.

Posle samo dve godine koje su „potrošene“ na terenske obilaske i mapiranje vinarija, u maju 2012. na putevima Srbije i ispred svih učesnika na vinskim putevima Srbije osvanula je prepoznatljiva vinsko-turistička signalizacija. 

Tako je realizovana prva faza predloženog projekta koja je bila preduslov da bi svaka buduća priča o vinskom turizmu ili vinskim putevima mogla da ima smisla. Nažalost, vremena za ostale dve faze projekta nije bilo, a one nisu realizovane ni do danas. 

Foto: Vinsko-turistička signalizacija

Promotivne aktivnosti

U periodu posle 2012. godine rad udruženja bio je veoma prepoznatljiv u svetu ljubitelja vina i poštovalaca vinske kulture, kako u Srbiji tako i van nje. Brojnim aktivnostima članovi udruženja uspevali su da predstavnicima vlasti, novinarima, ljudima iz poslovnog sveta, kao i drugima približe ideju o značaju vinskog turizma.

U okviru popularizacije svih onih koji učestvuju u vinsko-turističkoj ponudi Srbije, predstavnici Udruženja VPS bili su gosti ambasade Republike Srbije u Pragu i predstavljali Srbiju na humanitarnom „Međunarodnom Božićnom festivalu“, koji je održan u Hotelu Hilton, pod pokroviteljstvom Ivane Zeman, supruge Predsednika Češke republike.

Na „16+1“, trećem forumu gradonačelnika glavnih gradova država Centralne i Istočne Evrope i Kine, koji je održan u beogradskom Sava centru, predstavnici Vinskih puteva Srbije održali su predavanje na temu: „Wine Tourism: Visit Wine Roads of Balkans“. 

Od drugih aktivnosti kao što su organizacija i učešće na brojnim manifestacijama, organizacija izložbi, svečanosti, vinsko-turističkih izleta i promotivnih tura, kao i prezentacija i edukacija, vredno je spomenuti predstavljanje vinsko-turističke ponude Srbije na konferenciji SITCON na Univerzitetu Singidunum sa temom „Povezanost duhovnog i vinskog turizma“, kao i učestvovanje na konferenciji koju je Visoka turistička škola u Beogradu organizovala u okviru „Projekta LANDS - Sledeća destinacija Balkan: razvoj mogućnosti za agroturizam u Srbiji i BiH“.