Obeležen jubilej Vinskih puteva Srbije

23. June 2020
Image by Thomas from Pixabay
Image by Thomas from Pixabay

Svečanom sednicom UO Udruženja Vinski putevi Srbije (VPS), koja je održana u sredu, 17. juna 2020. godine u Beogradu, u prelepom ambijentu Hotela „Nota“, zaokružena je proslava jubileja – deset godina od osnivanja udruženja.  Gosti su bili prijatelji udruženja iz sveta vina, vinskog turizma, privrede i medija.

Zvaničan rođendan udruženja je 26. maj. Ove godine, baš na taj dan proslava jubileja započela je posetom Vinariji Jeremić a nakon toga, tradicionalno, dan se završio u Krnjevu, u Podrumu Radovanović.

Početak rada

Nekoliko dana posle Sajma turizma 2009, u tadašnjem Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, dogovoren je početak projekta kojim će sve vinarije u Srbiji biti obeležene vertikalnom vinsko-turističkom saobraćajnom signalizacijom. Predlagač i autor projekta bio je potpisnik ovih redova, a realizator Ministarstvo. Uporedo sa pripremnim radnjama kao što su pisanje projektnog zadatka, izrada vizuelnog identiteta, odabir naziva projekta, kao i formiranje tima za prikupljanje podataka, a koje su trajale više od godinu dana, sazrevala je ideja o neophodnosti postojanja udruženja koje će se baviti isključivo promocijom vinskog turizma. Konačno, 26. maja 2010.osnovani su Vinski putevi Srbije.

Posle samo dve godine koje su „potrošene“ na terenske obilaske i mapiranje vinarija, u maju 2012. na putevima Srbije i ispred svih učesnika na vinskim putevima Srbije osvanula je prepoznatljiva vinsko-turistička signalizacija. 

Tako je realizovana prva faza predloženog projekta koja je bila preduslov da bi svaka buduća priča o vinskom turizmu ili vinskim putevima mogla da ima smisla. Nažalost, vremena za ostale dve faze projekta nije bilo, a one nisu realizovane ni do danas. 

Promotivne aktivnosti

U periodu posle 2012. godine rad udruženja bio je veoma prepoznatljiv u svetu ljubitelja vina i poštovalaca vinske kulture, kako u Srbiji tako i van nje. Brojnim aktivnostima članovi udruženja uspevali su da predstavnicima vlasti, novinarima, ljudima iz poslovnog sveta, kao i drugima približe ideju o značaju vinskog turizma.

U okviru popularizacije svih onih koji učestvuju u vinsko-turističkoj ponudi Srbije, predstavnici Udruženja VPS bili su gosti ambasade Republike Srbije u Pragu i predstavljali Srbiju na humanitarnom „Međunarodnom Božićnom festivalu“, koji je održan u Hotelu Hilton, pod pokroviteljstvom Ivane Zeman, supruge Predsednika Češke republike.

Na „16+1“, trećem forumu gradonačelnika glavnih gradova država Centralne i Istočne Evrope i Kine, koji je održan u beogradskom Sava centru, predstavnici Vinskih puteva Srbije održali su predavanje na temu: „Wine Tourism: Visit Wine Roads of Balkans“. 

Od drugih aktivnosti kao što su organizacija i učešće na brojnim manifestacijama, organizacija izložbi, svečanosti, vinsko-turističkih izleta i promotivnih tura, kao i prezentacija i edukacija, vredno je spomenuti predstavljanje vinsko-turističke ponude Srbije na konferenciji SITCON na Univerzitetu Singidunum sa temom „Povezanost duhovnog i vinskog turizma“, kao i učestvovanje na konferenciji koju je Visoka turistička škola u Beogradu organizovala u okviru „Projekta LANDS - Sledeća destinacija Balkan: razvoj mogućnosti za agroturizam u Srbiji i BiH“.

Tim Vinskih puteva Srbije menjao se tokom ovih godina, ali su ciljevi ostali isti kao na samom početku: promovisanje vinskog turizma, autohtonih srpskih sorti vinove loze kao i hrane i pića sa zaštićenim geografskim poreklom, negovanje tradicije i kulta vinove loze, širenje vinske i gastronomske kulture, ne bi li se Srbija što pre vratila na mapu razvijenih vinsko-turističkih zemalja.

Novi cilj udruženja je osmišljavanje i formiranje ponude vinskih tura, predstavljanje te ponude van granica naše zemlje i privlačenje što većeg broja turista iz inostranstva. Ovaj Corona break iskoristili su da putem sajta www.serbianwinetravel.com predstave program vinsko-turističkih tura sa nazivom „Carskim i kraljevskim vinskim putevima kroz Srbiju“. Da bi ispoštovali svetske standarde, i zaokružili čitavu priču, u saradnji sa Udruženjem turističkih vodiča Srbije, organizovali su obuku za vodiče vinsko-turističkih tura kroz Srbiju.

"Ovaj jubilarni 10. rođendan udruženja dočekali smo zadovoljni. Veliki deo posla je obavljen. Nama je samo ostalo da sa svima onima koji žele da se uključe u rad udruženja, u godinama koje slede, zajedno jačamo ovaj jedinstveni turistički proizvod Srbije. To smo radili ovih deset godina. Nastavljamo još jače i efikasnije."

Zoran Rapajić, predsednik VPS

Comments (0)

Connected news

Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....
Others
Rok simfonija posvećena Tini Tarner premijerno na Danima piva u Zrenjaninu
10. August 2023
Zrenjaninska filharmonija pripremila je novi, jedinstveni projekat na našim prostorima....
Others
„Belgrade Youth Fest“ 11. i 12. avgusta na Kalemegdanu
10. August 2023
„Belgrade Youth Fest“, festival posvećen mladima u organizaciji Kancelarije za...