Novinarski jubilej: 15 godina uz kameru - Stanislav Cane Stankić, autor i voditelj emisije "Prostor"

05. Februar 2021
Stanislav Cane Stankić
Stanislav Cane Stankić
Oni koji su imali čast da ga upoznaju, za njega kažu da je, pre svega, čovek – kreativan, pun divnih emocija i nadahnjujuće energije, a potom vrstan profesionalac, posvećen svom novinarskom zanatu, čovek koji već 15 godina predano spaja umetnost slike i reči sa zanatskom perfekcijom. 
 
Njegova autorska emisija „Prostor“, koja je zaživela 2006. godine, u vreme kada je Stanislav Cane Stankić radio na TV Košava, nastala je u saradnji sa Jasminom Đurić Torović, koleginicom koja je u njemu i probudila ljubav prema novinarstvu. Za prelepe kadrove koje stvara, kaže, glavni je krivac snimatelj Dalibor Vučković, kojem je, kao i Jasmini, neizmerno zahvalan za to što je danas.   
 
A danas se Canetova emisija „Prostor“, koja se, uglavnom, bavi temama iz oblasti uređenja ambijenta, industrijskog dizajna, arhitekture, primenjene umetnosti, novih građevinskih tehnologija, oplemenjivanja eksterijera i enterijera, ali sve više i temama iz turizma -  emituje na TV Pink 3, ali i na nekoliko regionalnih i lokalnih televizija u Srbiji.
- Teme su edukativne i zanimljive, a sadržaj raznolik – kaže Stankić, govoreći o konceptu svoje emisije. – Za petnaest godina, koliko radim na ovom projektu, obišao sam dvadesetak zemalja i snimio mnogo gradova i zanimljivih mesta. U rubrici „Destinacije i gradovi“ trudim se da dočaram prave utiske s puta dajući informacije o istoriji, arhitekturi i mnoštvo korisnih saveta. Emisiju krase i reportaže o manje poznatim umetnicima, kao i opremanju prostora, dizajnu i sajamskim manifestacijama – istakao je Stanislav Stankić i doao da nije uvek sve bilo lako, jer novinarski hleb je, to pripadnici sedme sile najbolje znaju, hleb sa sedam kora, a on je godinama bez stalnog zaposlenja i predstavlja u pravom smislu potpuno nezavistan „one man band“.  
 
Uprkos tome, kaže da mu mnogi zavide na putovanjima i misle da je to samo ’uključi-isključi kameru’, međutim, nije tako. Svašta je preživljao, ističe. Tako je u Turskoj i Bugarskoj, iako u novinarskoj misiji – misiji dobre volje, bio čak i napadnut, ali je i u tim trenucima, priznaje, uvek više brinuo za opremu nego za svoj život. A oni koji ga makar i površno znaju, mogu da svedoče kojim se sve životnim opasnostima izlagao da bi snimio dobar kadar. Nažalost, nevolje ga nisu mimoilazile i njegov život je uistinu pravi primer upornosti i istrajnosti u gotovo nemogućim uslovima. Pre dve godine zadesila ga je poplava, u kojoj je izgubio kameru i jedan deo opreme, ali i u takvim, za jednog profesionalca izuzetno teškim prilikama, uspeo je ne samo da sačuva duh i da se nekako - kao Feniks svaki put podigne na noge, već i da nikada ne prekida emisiju! 
 
A šta to znači i koliko je Golijatove snage potrebno da se opstane u ovom svetu, naročito danas, svedoči jedan neobičan novinar za koga niko, kad ga vidi, ne bi ni pomislio da može da izdrži toliko toga što često nije za ljude.  Pritom, i kad je u najvećoj nevolji – on čije divno srce prevazili njegovu fizičku veličinu, s radošću pomaže svima kojima je pomoć potrebna. Za sve kolege, Cane je upravo zbog toga svetli primer šta, u stvari, znači biti novinar, ne samo nekad, već i sada i uvek. Zvanična zahvalnica Turističke organizacije regije Zapadna Srbija za sve ono što je Stanislav Cane Stankić  učinio za promociju regije, potvrđuje da ima i onih koji to znaju da cene. 
 
Iako je pandemija koronavirusa sve omela i usporila, Cane nije prestao da razmišlja o vremenu posle.  Već smišlja nove avanture i bira destinacije. Ovog puta će to možda biti Italija, a možda se, ko zna, otisne i do Afrike. Planira da u budućnosti iskoristi i svoje znanje sa filma i prenese ga u emisiju, odnosno da emisiju pretvori u poluigranu formu. Kaže da je projekat veliki i zahtevan i da sam teško može da ga ostvari, ali da se nada da će se naći neko ko će prepoznati njegovu vrednost i podržati ga u realizaciji tog projekta. 
 
Uporan kakav je, Stanislav Cane Stankić  će jednoga dana sasvim sigurno ostvariti svoj san. A redakcija časopisa Turistički Svet će o tome svedočiti, baš kao što sada, uprkos svemu, s ponosom svedoči o 15 godina jedne blistave novinarske karijere i života ispunjenog ljubavlju i pregalaštvom, autentičnog, originalnog ali, nažalost, teškog i ponekad neizdrživog, u stalnoj borbi za svetlost koja u našoj priči  simbolizuje – trajanje. 
 
Ljiljana Rebronja
Turistički Svet
 
 
 
 
 
 

  

Poslednji komentari

Stanislav Stankić
Četvrtak , 18.02.2021. 11:15h
Preporuka:
5
+
113
-
Hvala Enese. Sve najbolje.
Enes
Sreda , 10.02.2021. 07:39h
Preporuka:
4
+
109
-
Poznajem Caneta licno, i mogu da potvrdim da je Cane veliki covek, profesionalac, prijatelj i borac. Sve najbolje Canetu, od srca!

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....