Novinarski jubilej: 15 godina uz kameru - Stanislav Cane Stankić, autor i voditelj emisije "Prostor"

05. February 2021
Stanislav Cane Stankić
Stanislav Cane Stankić
Oni koji su imali čast da ga upoznaju, za njega kažu da je, pre svega, čovek – kreativan, pun divnih emocija i nadahnjujuće energije, a potom vrstan profesionalac, posvećen svom novinarskom zanatu, čovek koji već 15 godina predano spaja umetnost slike i reči sa zanatskom perfekcijom. 
 
Njegova autorska emisija „Prostor“, koja je zaživela 2006. godine, u vreme kada je Stanislav Cane Stankić radio na TV Košava, nastala je u saradnji sa Jasminom Đurić Torović, koleginicom koja je u njemu i probudila ljubav prema novinarstvu. Za prelepe kadrove koje stvara, kaže, glavni je krivac snimatelj Dalibor Vučković, kojem je, kao i Jasmini, neizmerno zahvalan za to što je danas.   
 
A danas se Canetova emisija „Prostor“, koja se, uglavnom, bavi temama iz oblasti uređenja ambijenta, industrijskog dizajna, arhitekture, primenjene umetnosti, novih građevinskih tehnologija, oplemenjivanja eksterijera i enterijera, ali sve više i temama iz turizma -  emituje na TV Pink 3, ali i na nekoliko regionalnih i lokalnih televizija u Srbiji.
- Teme su edukativne i zanimljive, a sadržaj raznolik – kaže Stankić, govoreći o konceptu svoje emisije. – Za petnaest godina, koliko radim na ovom projektu, obišao sam dvadesetak zemalja i snimio mnogo gradova i zanimljivih mesta. U rubrici „Destinacije i gradovi“ trudim se da dočaram prave utiske s puta dajući informacije o istoriji, arhitekturi i mnoštvo korisnih saveta. Emisiju krase i reportaže o manje poznatim umetnicima, kao i opremanju prostora, dizajnu i sajamskim manifestacijama – istakao je Stanislav Stankić i doao da nije uvek sve bilo lako, jer novinarski hleb je, to pripadnici sedme sile najbolje znaju, hleb sa sedam kora, a on je godinama bez stalnog zaposlenja i predstavlja u pravom smislu potpuno nezavistan „one man band“.  
 
Uprkos tome, kaže da mu mnogi zavide na putovanjima i misle da je to samo ’uključi-isključi kameru’, međutim, nije tako. Svašta je preživljao, ističe. Tako je u Turskoj i Bugarskoj, iako u novinarskoj misiji – misiji dobre volje, bio čak i napadnut, ali je i u tim trenucima, priznaje, uvek više brinuo za opremu nego za svoj život. A oni koji ga makar i površno znaju, mogu da svedoče kojim se sve životnim opasnostima izlagao da bi snimio dobar kadar. Nažalost, nevolje ga nisu mimoilazile i njegov život je uistinu pravi primer upornosti i istrajnosti u gotovo nemogućim uslovima. Pre dve godine zadesila ga je poplava, u kojoj je izgubio kameru i jedan deo opreme, ali i u takvim, za jednog profesionalca izuzetno teškim prilikama, uspeo je ne samo da sačuva duh i da se nekako - kao Feniks svaki put podigne na noge, već i da nikada ne prekida emisiju! 
 
A šta to znači i koliko je Golijatove snage potrebno da se opstane u ovom svetu, naročito danas, svedoči jedan neobičan novinar za koga niko, kad ga vidi, ne bi ni pomislio da može da izdrži toliko toga što često nije za ljude.  Pritom, i kad je u najvećoj nevolji – on čije divno srce prevazili njegovu fizičku veličinu, s radošću pomaže svima kojima je pomoć potrebna. Za sve kolege, Cane je upravo zbog toga svetli primer šta, u stvari, znači biti novinar, ne samo nekad, već i sada i uvek. Zvanična zahvalnica Turističke organizacije regije Zapadna Srbija za sve ono što je Stanislav Cane Stankić  učinio za promociju regije, potvrđuje da ima i onih koji to znaju da cene. 
 
Iako je pandemija koronavirusa sve omela i usporila, Cane nije prestao da razmišlja o vremenu posle.  Već smišlja nove avanture i bira destinacije. Ovog puta će to možda biti Italija, a možda se, ko zna, otisne i do Afrike. Planira da u budućnosti iskoristi i svoje znanje sa filma i prenese ga u emisiju, odnosno da emisiju pretvori u poluigranu formu. Kaže da je projekat veliki i zahtevan i da sam teško može da ga ostvari, ali da se nada da će se naći neko ko će prepoznati njegovu vrednost i podržati ga u realizaciji tog projekta. 
 
Uporan kakav je, Stanislav Cane Stankić  će jednoga dana sasvim sigurno ostvariti svoj san. A redakcija časopisa Turistički Svet će o tome svedočiti, baš kao što sada, uprkos svemu, s ponosom svedoči o 15 godina jedne blistave novinarske karijere i života ispunjenog ljubavlju i pregalaštvom, autentičnog, originalnog ali, nažalost, teškog i ponekad neizdrživog, u stalnoj borbi za svetlost koja u našoj priči  simbolizuje – trajanje. 
 
Ljiljana Rebronja
Turistički Svet
  
 
 
 

   

Last comment

Stanislav Stankić
Thursday , 18.02.2021. 11:15h
Recommendation:
5
+
113
-
Hvala Enese. Sve najbolje.
Enes
Wednesday , 10.02.2021. 07:39h
Recommendation:
4
+
109
-
Poznajem Caneta licno, i mogu da potvrdim da je Cane veliki covek, profesionalac, prijatelj i borac. Sve najbolje Canetu, od srca!

Connected news

Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....
Others
Rok simfonija posvećena Tini Tarner premijerno na Danima piva u Zrenjaninu
10. August 2023
Zrenjaninska filharmonija pripremila je novi, jedinstveni projekat na našim prostorima....
Others
„Belgrade Youth Fest“ 11. i 12. avgusta na Kalemegdanu
10. August 2023
„Belgrade Youth Fest“, festival posvećen mladima u organizaciji Kancelarije za...