Niš - Godišnja priznanja najboljima

27. Decembar 2018

Kraj decembra niški ugostitelji obeležili su i takmičarski i svečarski. Uz 12. Međunarodno takmičenje u pripremanju torti i kolača, Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš i Međunarodni centar za razvoj turizma i ugostiteljstva SACEN International uručili su, na svečanosti u Gradskoj kući, tradicionalne godišnje nagrade, po njihovoj oceni,  najboljima u ugostiteljsko-turističkoj privredi Srbije u 2018. godini.

Zlatne plakete i sertifikat „preporučujemo najbolje“ dobilo je deset hotela, devet restorana, šest etno restorana, pet turističkih agencija, a uručene su i specijalne nagrade za kvalitet, razvoj i unapređenje ugostiteljstva i turizma – firmama i pojedincima.

Čestitajući dobitnicima priznanja, predsednik SACEN International-a Dragan Gligorijević istakao je da je Niš ozbiljna turistička destinacija koja zlatnim slovima ispisuje razvoj turizma. - Svi vi, nagrađeni, možete biti ponosni, jer vas ova priznanja preporučuju kao najbolje – istakao je Gligorijević, ističući da su Niš, kao i čitava jugoistočna Srbija bili dugo zanemarivani, ali da, zahvaljujući ljudima poput Zorana Miraševića i njegovih saradnika u Udruženju ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš, danas njima može da se ponosi Srbija. Udruženje je bilo na takmičenjima u više od 26 država sveta i sa mnogih se vratilo kao sveukupni pobednik, prezentujući na najbolji način ne samo tradicionalno niško gostoljublje, već i Srbiju kao zemlju sjajnih ljudi i velikih profesionalaca.

Podsećajući na rezultate koje je Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika ostvarilo za vreme svog trajanja, Zoran Mirašević, predsednik Udruženja, rekao je da je ponosan na sve svoje saradnike i članove i dodao:

-Pre nekoliko godina smo nagrađeni kao najaktivnije strukovno udruženje jugoistočne Evrope, a prošle godine, u Azerbejdžanu, proglašeni smo za najbolje na svetu. Priznanje nam je uručio predsednik Svetske kulinarske asocijacije (WACS-a - World Association of Chefs’ Societies). A to ne bismo postigli da iza nas ne stoje škole, prvenstveno Ugostiteljsko turistička škola Niš, zatim Leskovac, Vrnjačka banja, Bujanovac, Sokobanja, Knjaževac. Odatle dolaze mladi kadrovi koje naši stručnjaci, vlasnici restorana i šefovi kuhinja edukuju. I zato smo i najbolji!

U gradu koji poslednjih godina sve više izrasta u centar ugostiteljske i turističke privrede Srbije, a uz aerodrom i putnu infrastrukturu, koja će uskoro biti završena, i  istinski centar Balkana, kao dobri domaćini znaju i da rade ali i da se zahvale onima koji su u 2018. godini uložili svoj trud u borbu za kvalitet ugostiteljske usluge i tako doprineli unapređenju ove delatnosti ne samo u Nišu, Srbiji, već i van zemlje.

Tako je “Zlatna plaketa” za najboljeg menadžera ugostiteljstva i turizma ove godine pripala Žarku Đuriću, direktoru Rehabilitacionog centra u okviru kojeg posluju i Prolom i Lukovska banja, koje poslednjih godina beleže izuzetnu posećenost.

Zlatne plakete dodeljene su u više kategorija. Nagrađeno je deset hotela iz Srbije među kojima su i tri niška, Hotel „Extra Lion MD“, „Tami rezidens“ i hotel „Veneda“. Ostali nagrađeni su Specijalna bolnica Lukovska banja – „Hotel Kopaonik“, Hotel „Norcev“ na Fruškoj gori, Hotel „Bosphorus“ Aleksinac, Hotel „Šumarice“ Kragujevac, Hotel „Prezident“ Ivanjica, Hotel „Timok“ Knjaževac i Hotel „Hamburg“ Zaječar.

U kategoriji restorana nagrađeni su „Bolji život 1990“ i „Trpeza IN“ iz Niša, „Park“ Kosjerić, „Kristal“ Požarevac, Kafana „Stefanović“ Sofija, „Staro ognjište“ Novi Beograd, „Levko S“ Bujanovac, „Gradska kafana Balkan“ Kragujevac i restoran „Mrnjak 2“ Pirot.

Etno kompleks „Apostolović“ - Leskovac,  Etno selo „Timčevski“ iz Makedonije, Restoran Vinarija „Malča“, Etno selo „Babina reka“, Etno kuća „Biser“ - Niš i Nacionalni restoran „Kamin Kama“ - Skoplje, poneli su Zlatne plakete u kategoriji etno restorana.
Kao najbolje turističke agencije u Srbiji nagrađene su agencije: „Aero turs“ - Niš, „Stela Maris“ - Beograd, „Zora Turs“ - Kostolac, „Koliba turs“ - Leskovac i „Euroturs“ – Niš.
U kategoriji škola ova prestižna priznanja ponele su Visoka poslovna škola strukovnih studija iz Leskovca i srednja Ugostiteljsko turistička škola iz Niša.

Pored zlatnih plaketa i sertifikata „preporučujemo najbolje“ za izuzetan doprinos razvoju gastronomije Zlatno turističko srce poneo je Moše Alkobi, međunarodni kulinarski sudija i profesor na Kulinarskoj Akademiji u Tel Avivu, Izrael. Zlatni gran pri za razvoj i unapređenje ugostiteljstva i turizma dodeljen je Besimu Ljatifiju, rukovodiocu Gastromaka, najmasovnije makedonske kulinarske asocijacije i jednog od glavnih organizatora najvećeg gastro-turističkog festivala jugoistočne Evrope - „Gastromak“ u Strumici, kao i Radomiru Veličkoviću, vitezu vina i višestrukom šampionu u pripremanju jela nacionalne kuhinje.

Osim tradicionalnih godišnjih nagrada najboljima u ugostiteljsko turističkoj privredi Srbije, uručena su i specijalna priznanja brojnim zaslužnim kolektivima i pojedincima koji su tokom godine pomagali rad Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika – uključujući Grad Niš i gradonačelnika Darka Bulatovića.

Zlatni Grand Prix - Ljiljani Rebronji

Zlatni Grand Prix za izuzetan doprinos razvoju gastronomije, ugostiteljstva i turizma u Srbiji, kao i za ekskluzivnu promociju Niša kao turističke, kulturne i gastronomske destinacije u 2018. godini, Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša dodelilo je i direktorki i glavnoj urednici Turističkog Sveta – Ljiljani Rebronji. U svom obraćanju učesnicima, ona se biranim rečima zahvalila organizatoru na priznanju u ime svoje redakcije i Zoranu Miraševiću, predsedniku Udruženja, uručila zlatnu značku „Ambasador dobre usluge“, ističući da je svojim dosadašnjim radom na okupljanju ugostitelja, njihovom obrazovanju i podizanju kvaliteta usluge, kao i promociji nacionalne gastronomije u zemlji i van njenih granica – on nedvosmisleno pokazao svoj talenat za gastronomsku diplomatiju. 
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....