Niš - Godišnja priznanja najboljima

27. December 2018

Kraj decembra niški ugostitelji obeležili su i takmičarski i svečarski. Uz 12. Međunarodno takmičenje u pripremanju torti i kolača, Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš i Međunarodni centar za razvoj turizma i ugostiteljstva SACEN International uručili su, na svečanosti u Gradskoj kući, tradicionalne godišnje nagrade, po njihovoj oceni,  najboljima u ugostiteljsko-turističkoj privredi Srbije u 2018. godini.

Zlatne plakete i sertifikat „preporučujemo najbolje“ dobilo je deset hotela, devet restorana, šest etno restorana, pet turističkih agencija, a uručene su i specijalne nagrade za kvalitet, razvoj i unapređenje ugostiteljstva i turizma – firmama i pojedincima.

Čestitajući dobitnicima priznanja, predsednik SACEN International-a Dragan Gligorijević istakao je da je Niš ozbiljna turistička destinacija koja zlatnim slovima ispisuje razvoj turizma. - Svi vi, nagrađeni, možete biti ponosni, jer vas ova priznanja preporučuju kao najbolje – istakao je Gligorijević, ističući da su Niš, kao i čitava jugoistočna Srbija bili dugo zanemarivani, ali da, zahvaljujući ljudima poput Zorana Miraševića i njegovih saradnika u Udruženju ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš, danas njima može da se ponosi Srbija. Udruženje je bilo na takmičenjima u više od 26 država sveta i sa mnogih se vratilo kao sveukupni pobednik, prezentujući na najbolji način ne samo tradicionalno niško gostoljublje, već i Srbiju kao zemlju sjajnih ljudi i velikih profesionalaca.

Podsećajući na rezultate koje je Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika ostvarilo za vreme svog trajanja, Zoran Mirašević, predsednik Udruženja, rekao je da je ponosan na sve svoje saradnike i članove i dodao:

-Pre nekoliko godina smo nagrađeni kao najaktivnije strukovno udruženje jugoistočne Evrope, a prošle godine, u Azerbejdžanu, proglašeni smo za najbolje na svetu. Priznanje nam je uručio predsednik Svetske kulinarske asocijacije (WACS-a - World Association of Chefs’ Societies). A to ne bismo postigli da iza nas ne stoje škole, prvenstveno Ugostiteljsko turistička škola Niš, zatim Leskovac, Vrnjačka banja, Bujanovac, Sokobanja, Knjaževac. Odatle dolaze mladi kadrovi koje naši stručnjaci, vlasnici restorana i šefovi kuhinja edukuju. I zato smo i najbolji!

U gradu koji poslednjih godina sve više izrasta u centar ugostiteljske i turističke privrede Srbije, a uz aerodrom i putnu infrastrukturu, koja će uskoro biti završena, i  istinski centar Balkana, kao dobri domaćini znaju i da rade ali i da se zahvale onima koji su u 2018. godini uložili svoj trud u borbu za kvalitet ugostiteljske usluge i tako doprineli unapređenju ove delatnosti ne samo u Nišu, Srbiji, već i van zemlje.

Tako je “Zlatna plaketa” za najboljeg menadžera ugostiteljstva i turizma ove godine pripala Žarku Đuriću, direktoru Rehabilitacionog centra u okviru kojeg posluju i Prolom i Lukovska banja, koje poslednjih godina beleže izuzetnu posećenost.

Zlatne plakete dodeljene su u više kategorija. Nagrađeno je deset hotela iz Srbije među kojima su i tri niška, Hotel „Extra Lion MD“, „Tami rezidens“ i hotel „Veneda“. Ostali nagrađeni su Specijalna bolnica Lukovska banja – „Hotel Kopaonik“, Hotel „Norcev“ na Fruškoj gori, Hotel „Bosphorus“ Aleksinac, Hotel „Šumarice“ Kragujevac, Hotel „Prezident“ Ivanjica, Hotel „Timok“ Knjaževac i Hotel „Hamburg“ Zaječar.

U kategoriji restorana nagrađeni su „Bolji život 1990“ i „Trpeza IN“ iz Niša, „Park“ Kosjerić, „Kristal“ Požarevac, Kafana „Stefanović“ Sofija, „Staro ognjište“ Novi Beograd, „Levko S“ Bujanovac, „Gradska kafana Balkan“ Kragujevac i restoran „Mrnjak 2“ Pirot.

Etno kompleks „Apostolović“ - Leskovac,  Etno selo „Timčevski“ iz Makedonije, Restoran Vinarija „Malča“, Etno selo „Babina reka“, Etno kuća „Biser“ - Niš i Nacionalni restoran „Kamin Kama“ - Skoplje, poneli su Zlatne plakete u kategoriji etno restorana.
Kao najbolje turističke agencije u Srbiji nagrađene su agencije: „Aero turs“ - Niš, „Stela Maris“ - Beograd, „Zora Turs“ - Kostolac, „Koliba turs“ - Leskovac i „Euroturs“ – Niš.
U kategoriji škola ova prestižna priznanja ponele su Visoka poslovna škola strukovnih studija iz Leskovca i srednja Ugostiteljsko turistička škola iz Niša.

Pored zlatnih plaketa i sertifikata „preporučujemo najbolje“ za izuzetan doprinos razvoju gastronomije Zlatno turističko srce poneo je Moše Alkobi, međunarodni kulinarski sudija i profesor na Kulinarskoj Akademiji u Tel Avivu, Izrael. Zlatni gran pri za razvoj i unapređenje ugostiteljstva i turizma dodeljen je Besimu Ljatifiju, rukovodiocu Gastromaka, najmasovnije makedonske kulinarske asocijacije i jednog od glavnih organizatora najvećeg gastro-turističkog festivala jugoistočne Evrope - „Gastromak“ u Strumici, kao i Radomiru Veličkoviću, vitezu vina i višestrukom šampionu u pripremanju jela nacionalne kuhinje.

Osim tradicionalnih godišnjih nagrada najboljima u ugostiteljsko turističkoj privredi Srbije, uručena su i specijalna priznanja brojnim zaslužnim kolektivima i pojedincima koji su tokom godine pomagali rad Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika – uključujući Grad Niš i gradonačelnika Darka Bulatovića.

Zlatni Grand Prix - Ljiljani Rebronji

Zlatni Grand Prix za izuzetan doprinos razvoju gastronomije, ugostiteljstva i turizma u Srbiji, kao i za ekskluzivnu promociju Niša kao turističke, kulturne i gastronomske destinacije u 2018. godini, Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša dodelilo je i direktorki i glavnoj urednici Turističkog Sveta – Ljiljani Rebronji. U svom obraćanju učesnicima, ona se biranim rečima zahvalila organizatoru na priznanju u ime svoje redakcije i Zoranu Miraševiću, predsedniku Udruženja, uručila zlatnu značku „Ambasador dobre usluge“, ističući da je svojim dosadašnjim radom na okupljanju ugostitelja, njihovom obrazovanju i podizanju kvaliteta usluge, kao i promociji nacionalne gastronomije u zemlji i van njenih granica – on nedvosmisleno pokazao svoj talenat za gastronomsku diplomatiju. 
 

Comments (0)

Connected news

Others
Adligat: Srpska delegacija na konferenciji na Kritu
30. May 2024
Za vikend je na Kritu od 24. do 28. maja u organizaciji Muzeja štamparstva „Janis i...
Others
Otvorena izložba “DIVE” u Budimpešti
21. May 2024
Velike svetske zvezde zadivljuju kako svojim nastupima, tako i kostimima. Ukoliko želite da...
Others
Povratak Rakija Festa 12. maja u Beogradu
07. May 2024
Rakija fest će se 12. maja smestiti u prostor koji je Beograd već ozbiljno upoznao kao...
Others
Veliki uskršnji karneval u Beogradu ove godine na čak četiri lokacije
24. April 2024
Predstojećeg vikenda u Tašmajdanskom parku, na Zemunskom keju, platou kod Kalenić...