Međunarodna smotra arheološkog filma od 22. do 29. marta u Beogradu

16. Mart 2018
Međunarodna smotra arheološkog filma od 22. do 29. marta u Beogradu

Devetnaesta Međunarodna smotra arheološkog filma Narodnog muzeja održaće se od 22. do 29. marta 2018. u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1).

Narodni muzej u Beogradu smotru organizuje u saradnji sa Institutom Konfucije, Ruskim domom, Gete institutom, Italijanskim institutom za kulturu, Institutom Servantes, Helenskom fondacijom za kulturu, Kulturnim centrom Islamske Republike Iran i ambasadama Republike Azerbejdžan, Republike Turske, Ukrajine, Republike Bugarske, kao i samostalnim autorima iz Hrvatske i Srbije.

Počasni gost ovogodišnje Smotre je Narodna Republika Kina sa filmom Umetnost u pećinama provincije Gansu kojim će smotra biti svečano otvorena.

U program je ove godine uvršteno ukupno 39 filmova iz 13 zemalja – Kine (1), Turske (1), Azerbejdžana (2), Nemačke (4),  Italije (5), Španije (3), Grčke (4), Irana (1), Hrvatske (1), Bugarske (1), Rusije (4), Ukrajine (1) i Srbije (11).

Filmovi svojim sadržajem u najvećoj meri donose novine iz sveta arheologije u vidu reportaža, ali i obrazovnih filmova koji predstavljaju važna otkrića, kao i izuzetna dostignuća drevnih civilizacija.

Filmska ostvarenja su uglavnom bila prikazana na uglednim evropskim festivalima arheološkog filma, poput festivala u Roveretu u Italiji, Irunu u Španiji ili u nemačkom Kilu. Kao i prethodnih godina, filmovi se odlikuju visokim naučnim kvalitetom, ali i inovativnim pristupom kulturnoj baštini, omogućavajući na taj način, ne samo stručnjacima nego i svim zainteresovanim posetiocima da se upoznaju sa najnovijim arheološkim istraživanjima u svetu i kod nas.

Smotra nema takmičarski karakter i od samog početka je zamišljena kao revija najnovijih ostvarenja u produkciji dokumentarnog filma.

Budući da je Srbija aktuelni koordinator radnom grupom za kulturu okviru Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju – BSEC i da će tekuće godine biti domaćin ministarske konferencije iz oblasti kulture, posebno zadovoljstvo je da će u okviru smotre biti prikazani filmovi zemalja BSEC-a: Rusije, Grčke, Turske, Ukrajine, Bugarske, Azerbejdžana i Srbije.

Ove godine će biti predstavljeni i filmovi mladih istraživača i studenata arheologije Filozofskog fakulteta u Beogradu, kao i dva animirana filma Studija za animaciju Dečjeg kulturnog centra.

Poslednjeg dana smotre, predviđeno je održavanje tribine Arheologija i mediji sa relevantnim učesnicima iz sfere nauke i novinarstva.

Filmske projekcije će počinjati svaki dan u 19.30 časova u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj 1, a ulaznice se mogu kupiti na biletarnici Jugoslovenske kinoteke.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....