Međunarodna smotra arheološkog filma od 22. do 29. marta u Beogradu

16. March 2018
Međunarodna smotra arheološkog filma od 22. do 29. marta u Beogradu

Devetnaesta Međunarodna smotra arheološkog filma Narodnog muzeja održaće se od 22. do 29. marta 2018. u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1).

Narodni muzej u Beogradu smotru organizuje u saradnji sa Institutom Konfucije, Ruskim domom, Gete institutom, Italijanskim institutom za kulturu, Institutom Servantes, Helenskom fondacijom za kulturu, Kulturnim centrom Islamske Republike Iran i ambasadama Republike Azerbejdžan, Republike Turske, Ukrajine, Republike Bugarske, kao i samostalnim autorima iz Hrvatske i Srbije.

Počasni gost ovogodišnje Smotre je Narodna Republika Kina sa filmom Umetnost u pećinama provincije Gansu kojim će smotra biti svečano otvorena.

U program je ove godine uvršteno ukupno 39 filmova iz 13 zemalja – Kine (1), Turske (1), Azerbejdžana (2), Nemačke (4),  Italije (5), Španije (3), Grčke (4), Irana (1), Hrvatske (1), Bugarske (1), Rusije (4), Ukrajine (1) i Srbije (11).

Filmovi svojim sadržajem u najvećoj meri donose novine iz sveta arheologije u vidu reportaža, ali i obrazovnih filmova koji predstavljaju važna otkrića, kao i izuzetna dostignuća drevnih civilizacija.

Filmska ostvarenja su uglavnom bila prikazana na uglednim evropskim festivalima arheološkog filma, poput festivala u Roveretu u Italiji, Irunu u Španiji ili u nemačkom Kilu. Kao i prethodnih godina, filmovi se odlikuju visokim naučnim kvalitetom, ali i inovativnim pristupom kulturnoj baštini, omogućavajući na taj način, ne samo stručnjacima nego i svim zainteresovanim posetiocima da se upoznaju sa najnovijim arheološkim istraživanjima u svetu i kod nas.

Smotra nema takmičarski karakter i od samog početka je zamišljena kao revija najnovijih ostvarenja u produkciji dokumentarnog filma.

Budući da je Srbija aktuelni koordinator radnom grupom za kulturu okviru Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju – BSEC i da će tekuće godine biti domaćin ministarske konferencije iz oblasti kulture, posebno zadovoljstvo je da će u okviru smotre biti prikazani filmovi zemalja BSEC-a: Rusije, Grčke, Turske, Ukrajine, Bugarske, Azerbejdžana i Srbije.

Ove godine će biti predstavljeni i filmovi mladih istraživača i studenata arheologije Filozofskog fakulteta u Beogradu, kao i dva animirana filma Studija za animaciju Dečjeg kulturnog centra.

Poslednjeg dana smotre, predviđeno je održavanje tribine Arheologija i mediji sa relevantnim učesnicima iz sfere nauke i novinarstva.

Filmske projekcije će počinjati svaki dan u 19.30 časova u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj 1, a ulaznice se mogu kupiti na biletarnici Jugoslovenske kinoteke.

Comments (0)

Connected news

Others
Veliki uskršnji karneval u Beogradu ove godine na čak četiri lokacije
24. April 2024
Predstojećeg vikenda u Tašmajdanskom parku, na Zemunskom keju, platou kod Kalenić...
Others
22. April 2024
Udruženje „Hrana sa naših polja” u subotu i nedelju 27. i 28. aprila u TC...
Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...