Kako obezbediti bezbedno kupanje u doba pandemije

09. April 2021
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

I ove, kao i prošle godine očekuje se veća popunjenost domaćih hotela, jer se sve više ljudi odlučuje da godišnji odmor provede u Srbiji. Takođe, sve je više hotela, i novih ali i starih, koji se adaptiraju i prilagođavaju, a koji nude usluge wellness-a. Upravo u tim delovima hotela potrebno je obezbediti najviši novo higijene i u normalnim okolnostima, a naročito u doba pandemije. Pored ograničavanja vremena boravka u hotelskom wellness-u, neophodno je poboljšati monitoring i češće proveravati nivo dezinfekcije u vodi koja se koristi za kupanje.

Kako bi se obezbedio siguran boravak gostiju u bazenima i u wellness centrima, neophodno je svakodnevno, i to više puta u toku dana, kontrolisati efikasnost dezinfekcije, odnosno meriti koncentraciju slobodnog tj.rezidualnog hlora u vodi za kupanje. Važno je da se napomene da rezidualni hlor u vodi onemogućava opstanak virusa i mikroorganizama, uključujući i COVID-19.
 
swimming-pool-659911_1280.jpg
 
Slobodan ili rezidualni hlor, prisutan u vodi za kupanje, obezbeđuje sigurnu dezinfekciju i kupanje. Kako bi dezinfekcija bila potpuna, neophodno je da koncentracija rezidualnog hlora u vodi bude min 0,5-1mg/l, dok su pri većim temperaturama bazanske vode, kakva je vrlo česta u wellness centrima, preporučene i veće koncentracije rezidualnog hlora, i to 2,0±1 mg/l. Za potpunu dezinfekciju u bazenu neophodno je održavati i optimalnu pH vrednost vode, i to u rasponu 6,8-7,4 jedinica pH.
 
Svakodnevnim monitoringom ova dva parametra, ne samo da se na pravi način obezbeđuje hemijski tretirana i bezbedna voda za kupanje, već se i značajno smanjuju troškovi održavanja bazena i upotreba i doziranje hemijskih sredstava za kondicioniranje vode. Monitoring vode za kupanje ne samo da je preporučljiv, već je i obavezan na svim javnim kupalištima, u hotelima i wellness centrima, al i u kućnim i privatnim bazenima, naročito ako ih koriste i deca.
 
SUPERLAB ima rešenje za vas… jednostavno za rad, pristupačno za korišćenje i održavanje, dostupno svima...

1 . Komparator za merenje koncentracije hlora u vodi za kupanje -Checkit comparator chlorine, Lovibond
 
komparator.jpg

Ceo proces merenja traje nekoliko minuta i svodi se na dodavanje gotovog reagensa u obliku tablete u uzorak vode koji je u kiveti. Uz prisustvo hlora sa tabletiranim reagensom razvija se roze-crvenkasta boja, čiji se intenzitet tj. koncentracija hlora očitavaju na kolor disku, koji se isporučuje u kompletu sa komparatorom.
 
2 . Digitalni merač koncentracije hlora i vrednosti pH u vodi za kupanje - Scuba II , Lovibond

digitalni merac hlora.jpg

Veoma je jednostavan za rad: merenje se svodi na dodavanje tabletiranog reagensa u kivetu sa uzorkom vode, i očitavanje pH vrednosti i koncentracije Cl-a na digitalnom displeju. Obzirom da su referentne vrednosti za oba parametra dobro poznate, ovo značajno unapređuje i proces kontrole, ali i proces kondicioniranja vode. Subjektivna greška je potpuno isključena, jer je očitavanje digitalno. Ovaj uređaj se posebno preporučuje za hotelske bazene i javna kupališta, gde postoji potreba za većim brojem merenja u toku dana.
 
3 . Minitester za bazene – Minitester, Lovibond

ministeri .jpg

Služi za merenje pH vrednosti, koncentracije hlora, broma, aktivnog kiseonika….u zavisnosti od primenjenog procesa dezinfekcije na kupalištu. Jednostavan je za rad i zbog toga posebno predviđen za kućne bazene gde nije neophodna velika precizbost i broj merenja u toku dana.

Najnoviju ponudu kompanije SUPERLAB u oblasti kontrole bazenskih voda možete pogledati OVDE
 

Jelena Vučićević, ing.tehn

Rukovodilac sektora Waterlab u kompaniji Superlab, Beograd

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
U Ruskom domu uskoro izložba povodom šest decenija od prvog čovekovog leta u svemir
07. April 2021
Čitava naša planeta bila je 12. aprila svedok događaja koji je iz korena promenio...
Razno
Najlepši pejzaži Srbije od danas krase gradske autobuse
07. April 2021
Projekat „EU za Naturu 2000 u Srbiji“ započinje kampanju „Zdrava priroda za...
Razno
HVAC UVC Sterilizacioni kanal – efikasna brana za širenje virusa i bakterija kroz klimatizacione i ventilacione sisteme
02. April 2021
Inovativno rešenje za sprečavanje širenja virusa Covid 19 i ostalih poznatih...
Razno
„Nebeske lestvice“ na bečkoj katedrali – simbol nade
01. April 2021
Na katedrali sv. Stefana u centru Beča, veče pred Uskrs zasijaće prave merdevine usmerene ka...