Kako obezbediti bezbedno kupanje u doba pandemije

09. April 2021
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

I ove, kao i prošle godine očekuje se veća popunjenost domaćih hotela, jer se sve više ljudi odlučuje da godišnji odmor provede u Srbiji. Takođe, sve je više hotela, i novih ali i starih, koji se adaptiraju i prilagođavaju, a koji nude usluge wellness-a. Upravo u tim delovima hotela potrebno je obezbediti najviši novo higijene i u normalnim okolnostima, a naročito u doba pandemije. Pored ograničavanja vremena boravka u hotelskom wellness-u, neophodno je poboljšati monitoring i češće proveravati nivo dezinfekcije u vodi koja se koristi za kupanje.

Kako bi se obezbedio siguran boravak gostiju u bazenima i u wellness centrima, neophodno je svakodnevno, i to više puta u toku dana, kontrolisati efikasnost dezinfekcije, odnosno meriti koncentraciju slobodnog tj.rezidualnog hlora u vodi za kupanje. Važno je da se napomene da rezidualni hlor u vodi onemogućava opstanak virusa i mikroorganizama, uključujući i COVID-19.
 
pool-384573_1280.jpg
 
Slobodan ili rezidualni hlor, prisutan u vodi za kupanje, obezbeđuje sigurnu dezinfekciju i kupanje. Kako bi dezinfekcija bila potpuna, neophodno je da koncentracija rezidualnog hlora u vodi bude min 0,5-1mg/l, dok su pri većim temperaturama bazanske vode, kakva je vrlo česta u wellness centrima, preporučene i veće koncentracije rezidualnog hlora, i to 2,0±1 mg/l. Za potpunu dezinfekciju u bazenu neophodno je održavati i optimalnu pH vrednost vode, i to u rasponu 6,8-7,4 jedinica pH.
 
Svakodnevnim monitoringom ova dva parametra, ne samo da se na pravi način obezbeđuje hemijski tretirana i bezbedna voda za kupanje, već se i značajno smanjuju troškovi održavanja bazena i upotreba i doziranje hemijskih sredstava za kondicioniranje vode. Monitoring vode za kupanje ne samo da je preporučljiv, već je i obavezan na svim javnim kupalištima, u hotelima i wellness centrima, al i u kućnim i privatnim bazenima, naročito ako ih koriste i deca.
 
SUPERLAB ima rešenje za vas… jednostavno za rad, pristupačno za korišćenje i održavanje, dostupno svima...

1 . Komparator za merenje koncentracije hlora u vodi za kupanje -Checkit comparator chlorine, Lovibond
 
komparator.jpg

Ceo proces merenja traje nekoliko minuta i svodi se na dodavanje gotovog reagensa u obliku tablete u uzorak vode koji je u kiveti. Uz prisustvo hlora sa tabletiranim reagensom razvija se roze-crvenkasta boja, čiji se intenzitet tj. koncentracija hlora očitavaju na kolor disku, koji se isporučuje u kompletu sa komparatorom.
 
2 . Digitalni merač koncentracije hlora i vrednosti pH u vodi za kupanje - Scuba II , Lovibond

digitalni merac hlora.jpg

Veoma je jednostavan za rad: merenje se svodi na dodavanje tabletiranog reagensa u kivetu sa uzorkom vode, i očitavanje pH vrednosti i koncentracije Cl-a na digitalnom displeju. Obzirom da su referentne vrednosti za oba parametra dobro poznate, ovo značajno unapređuje i proces kontrole, ali i proces kondicioniranja vode. Subjektivna greška je potpuno isključena, jer je očitavanje digitalno. Ovaj uređaj se posebno preporučuje za hotelske bazene i javna kupališta, gde postoji potreba za većim brojem merenja u toku dana.
 
3 . Minitester za bazene – Minitester, Lovibond

ministeri .jpg

Služi za merenje pH vrednosti, koncentracije hlora, broma, aktivnog kiseonika….u zavisnosti od primenjenog procesa dezinfekcije na kupalištu. Jednostavan je za rad i zbog toga posebno predviđen za kućne bazene gde nije neophodna velika precizbost i broj merenja u toku dana.

Najnoviju ponudu kompanije SUPERLAB u oblasti kontrole bazenskih voda možete pogledati OVDE

Jelena Vučićević, ing.tehn

Rukovodilac sektora Waterlab u kompaniji Superlab, Beograd

Comments (0)

Connected news

Others
U pripremi izložba
29. March 2023
U cilju podizanja svesti o ulozi i značaju Saveta Evrope i isticanju principa i vrednosti koje...
Others
U bečkom muzeju dela okačena ukoso
22. March 2023
Muzej Leopold u Beču je okačio odabrana dela Klimta, Šilea i drugih umetnika ukoso kako...
Others
Bečki zoološki vrt 20 godina gaji velike pande
16. March 2023
Nedavno je Bečki zoološki vrt Šenbrun obeležio 20 godina saradnje u zajedničkom...
Others
Raspisan javni poziv za najlepšu fotografiju Zemuna
13. March 2023
Opština Zemun raspisala je javni poziv za izbor najlepše fotografije Zemuna za...