Kako će izgledati parkovi budućnosti?

15. Januar 2020
Kako će izgledati parkovi budućnosti?

Javni parkovi, posebno oni u urbanim sredinama, su preko potrebna utočišta za lokalno stanovništvo. Ipak, problem sa kojim se većina velikih gradova susreće je manjak prostora za nove parkove, što je nateralo pojedine arhitekte i dizajnere da osmisle drugačiji pristup kada je u pitanju implementiranje zelenih površina u velikim gradovima. Jedna dizajnerska kuća iz Njujorka podigla je ovu ideju u viši nivo– doslovno.

Na zahtev turske kompanije „Bilgili Holding“ da se napravi park u Istanbulu, tim firme „Dror“ osmislio je koncept parka sa uzdignutim stazama za šetanje, koje krivudaju između krošnji drveća visoko iznad tla.

Koncept parka, koji je nazvan Parkorman, čine nekoliko različitih zona, koje zajedno stvaraju iskustvo kakvo ne bi bilo moguće u tradicionalnim parkovima. Na ulasku u park nalazi se prostor nazvan „Plaza“, gde posetioci mogu da se okupljaju, sede ili leže na travi, kao i u klasičnim parkovima. Odatle se prostor otvara u segment nazvan „Loop“ gde se nalazi više ljuljaški i mreža za ležanje postavljene iznad zemlje. Naredna celina i ono što ovakav park čini jedinstvenim, zove se „Chords“ i odnosi se na uzdignute, krivudave staze za šetanje među krošnjava drveća. 

Nacrt je odobren od strane turskih vlasti, ali još uvek nije poznat datum početka izgradnje. U svakom slučaju, Parkorman koncept će uticati na arhitekte da promene pristup pri osmišljavanju javnih parkova u budućnosti.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....