Kako će izgledati parkovi budućnosti?

15. January 2020
Kako će izgledati parkovi budućnosti?

Javni parkovi, posebno oni u urbanim sredinama, su preko potrebna utočišta za lokalno stanovništvo. Ipak, problem sa kojim se većina velikih gradova susreće je manjak prostora za nove parkove, što je nateralo pojedine arhitekte i dizajnere da osmisle drugačiji pristup kada je u pitanju implementiranje zelenih površina u velikim gradovima. Jedna dizajnerska kuća iz Njujorka podigla je ovu ideju u viši nivo– doslovno.

Na zahtev turske kompanije „Bilgili Holding“ da se napravi park u Istanbulu, tim firme „Dror“ osmislio je koncept parka sa uzdignutim stazama za šetanje, koje krivudaju između krošnji drveća visoko iznad tla.

Koncept parka, koji je nazvan Parkorman, čine nekoliko različitih zona, koje zajedno stvaraju iskustvo kakvo ne bi bilo moguće u tradicionalnim parkovima. Na ulasku u park nalazi se prostor nazvan „Plaza“, gde posetioci mogu da se okupljaju, sede ili leže na travi, kao i u klasičnim parkovima. Odatle se prostor otvara u segment nazvan „Loop“ gde se nalazi više ljuljaški i mreža za ležanje postavljene iznad zemlje. Naredna celina i ono što ovakav park čini jedinstvenim, zove se „Chords“ odnosi se na uzdignute, krivudave staze za šetanje među krošnjava drveća. 

Nacrt je odobren od strane turskih vlasti, ali još uvek nije poznat datum početka izgradnje. U svakom slučaju, Parkorman koncept će uticati na arhitekte da promene pristup pri osmišljavanju javnih parkova u budućnosti.

Comments (0)

Connected news

Others
Adligat: Srpska delegacija na konferenciji na Kritu
30. May 2024
Za vikend je na Kritu od 24. do 28. maja u organizaciji Muzeja štamparstva „Janis i...
Others
Otvorena izložba “DIVE” u Budimpešti
21. May 2024
Velike svetske zvezde zadivljuju kako svojim nastupima, tako i kostimima. Ukoliko želite da...
Others
Povratak Rakija Festa 12. maja u Beogradu
07. May 2024
Rakija fest će se 12. maja smestiti u prostor koji je Beograd već ozbiljno upoznao kao...
Others
Veliki uskršnji karneval u Beogradu ove godine na čak četiri lokacije
24. April 2024
Predstojećeg vikenda u Tašmajdanskom parku, na Zemunskom keju, platou kod Kalenić...