Intervju: Ines Novačić, CBS NEWS - Galapagos omiljena destinacija

19. Avgust 2019
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Srpsko-irska novinarka Ines Novačić, rođena je u Beogradu, studije istorije i književnosti završila u Dablinu, a potom se preselila u Njujork. Radila je za poznate TV stanice - ABC News i NYC, a poslednjih pet godina radi za CBS News. Putuje po svetu i snima razne priče. Za Turistički Svet priča o svom životu putnika od malih nogu i o svojoj uspešnoj novinarskoj karijeri. Otkriva da je proputovala više od 40 zemalja i kaže da svako putovanje ima svoj šarm ali i teskobe.

- Rođena sam u Beogradu, a kad sam bila sasvim mala, početkom 90-ih, preselili smo se u Peking. Moj deda Aleksandar (Saša) Novačić radio je godinama kao dopisnik Tanjug-a iz Kine.

Iz Pekinga se selimo na Kipar, u Limasol, gde krećem u vrtić, pa u školu. Moje detinjstvo na obali mora - bilo je divno. Išla sam u školu koju sam mnogo volela i bila vredan đak, pravi mali “štreber”. Kad sam imala devet godina vratili smo se u Beograd, na nepunih godinu dana. Tada sam naučila i ćirilicu.

Ali već sa 10 godina preselila sam se u Irsku, u Dablin i tamo sam ostala do posle fakulteta. Studirala sam istoriju i književnost na Trinity College Dublin (specijalizacija Francuska revolucija i Američka kultura, politika i sociologija u 20. veku). Za vreme fakulteta, preko leta sam stažirala u Nacionalnom Institutu za demokratiju u Vašingtonu.

Dva meseca nakon završetka četvrte godine fakulteta, iz Dablina odlazim za Njujork. Tu sam završila master rad - radio-dokumentarac, koji sam kasnije prodala BBC-ju. Master je trajao godinu dana, tokom kojih sam stažirala na TV stanici NY1.

Koji je bio Vaš prvi zvanični posao u novinarstvu?

- Prvi posao sam dobila u irskim novinama The Irish Times. Kad sam se preselila u Njujork, postala sam njihov dopisnik iz Amerike i nastavila da pišem za njih još nekoliko godina nakon završenog Mastera.


Na Galapagosu

Proputovala više od 40 zemalja!

Sada već pet godina radite za CBS News. Šta je tačno vaš posao?

- Bavim se režijom i produkcijom dokumentaraca. Svakog meseca emitujemo jedan ili dva filma od po pola sata. Putujem po svetu i snimam razne priče. Teme su nam uglavnom poluavanturističke. Moram da priznam da volim da pišem, volim ljude i volim da putujem...

Putovala sam kroz džungle, živela na brodovima oko Galapagosa, po Afričkom kontinentu… Snimali smo reportažu o Severnokorejskoj kulturi van njenih granica... Tim nam je mali: moj kolega reporter Adam, urednik Yasu i ja. Nas troje smo započeli seriju i trenutno smo usred snimanja druge sezone. Za sada imamo šest ljudi u timu. Adam i ja smišljamo ideje, ja pronalazim sagovornike, organizujem putovanja i snimanja, a kad sve to završimo, smišljam i pišem scenario. Ponekad snimam sama, ponekad imam i direktora fotografije. Proputovala sam više od 40 zemalja, a u SAD mi je ostalo još samo 7 država da obiđem, pa da kažem da sam videla celu Ameriku!

Da li ste oduvek znali da ćete biti novinar?

- Kad sam bila mala želela sam da budem glumica. Međutim kad sam sa osam godina upisala časove glume i krenula da igram u predstavama, shvatila sam da najviše volim da budem  onakva kakva jesam, a ne da glumim druge osobe. Nekako je prirodno došlo do moje odluke. Kao da sam nesvesno sklopila plan karijere koja može da sadrži sve što volim - da učim, da putujem, da upoznajem ljude, da pišem i pravim priče, koristeći svoje lične snage: snalažljivost, znatiželju, znanje jezika i sposobnost da vrlo malo spavam. A imam puno energije!

Nikada, pa ni na početku karijere nisam imala tremu, uvek uzbuđenje. Učila sam velikom brzinom. Moj idol je Gertrude Bell, prva žena diplomata, takođe Lara Croft. Nekako se uvek tako i postavljam.