Intervju: Ines Novačić, CBS NEWS - Galapagos omiljena destinacija

19. Avgust 2019
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Srpsko-irska novinarka Ines Novačić, rođena je u Beogradu, studije istorije i književnosti završila u Dablinu, a potom se preselila u Njujork. Radila je za poznate TV stanice - ABC News i NYC, a poslednjih pet godina radi za CBS News. Putuje po svetu i snima razne priče. Za Turistički Svet priča o svom životu putnika od malih nogu i o svojoj uspešnoj novinarskoj karijeri. Otkriva da je proputovala više od 40 zemalja i kaže da svako putovanje ima svoj šarm ali i teskobe.

- Rođena sam u Beogradu, a kad sam bila sasvim mala, početkom 90-ih, preselili smo se u Peking. Moj deda Aleksandar (Saša) Novačić radio je godinama kao dopisnik Tanjug-a iz Kine.

Iz Pekinga se selimo na Kipar, u Limasol, gde krećem u vrtić, pa u školu. Moje detinjstvo na obali mora - bilo je divno. Išla sam u školu koju sam mnogo volela i bila vredan đak, pravi mali “štreber”. Kad sam imala devet godina vratili smo se u Beograd, na nepunih godinu dana. Tada sam naučila i ćirilicu.

Ali već sa 10 godina preselila sam se u Irsku, u Dablin i tamo sam ostala do posle fakulteta. Studirala sam istoriju i književnost na Trinity College Dublin (specijalizacija Francuska revolucija i Američka kultura, politika i sociologija u 20. veku). Za vreme fakulteta, preko leta sam stažirala u Nacionalnom Institutu za demokratiju u Vašingtonu.

Dva meseca nakon završetka četvrte godine fakulteta, iz Dablina odlazim za Njujork. Tu sam završila master rad - radio-dokumentarac, koji sam kasnije prodala BBC-ju. Master je trajao godinu dana, tokom kojih sam stažirala na TV stanici NY1.

Koji je bio Vaš prvi zvanični posao u novinarstvu?

- Prvi posao sam dobila u irskim novinama The Irish Times. Kad sam se preselila u Njujork, postala sam njihov dopisnik iz Amerike i nastavila da pišem za njih još nekoliko godina nakon završenog Mastera.


Na Galapagosu

Proputovala više od 40 zemalja!

Sada već pet godina radite za CBS News. Šta je tačno vaš posao?

- Bavim se režijom i produkcijom dokumentaraca. Svakog meseca emitujemo jedan ili dva filma od po pola sata. Putujem po svetu i snimam razne priče. Teme su nam uglavnom poluavanturističke. Moram da priznam da volim da pišem, volim ljude i volim da putujem...

Putovala sam kroz džungle, živela na brodovima oko Galapagosa, po Afričkom kontinentu… Snimali smo reportažu o Severnokorejskoj kulturi van njenih granica... Tim nam je mali: moj kolega reporter Adam, urednik Yasu i ja. Nas troje smo započeli seriju i trenutno smo usred snimanja druge sezone. Za sada imamo šest ljudi u timu. Adam i ja smišljamo ideje, ja pronalazim sagovornike, organizujem putovanja i snimanja, a kad sve to završimo, smišljam i pišem scenario. Ponekad snimam sama, ponekad imam i direktora fotografije. Proputovala sam više od 40 zemalja, a u SAD mi je ostalo još samo 7 država da obiđem, pa da kažem da sam videla celu Ameriku!

Da li ste oduvek znali da ćete biti novinar?

- Kad sam bila mala želela sam da budem glumica. Međutim kad sam sa osam godina upisala časove glume i krenula da igram u predstavama, shvatila sam da najviše volim da budem  onakva kakva jesam, a ne da glumim druge osobe. Nekako je prirodno došlo do moje odluke. Kao da sam nesvesno sklopila plan karijere koja može da sadrži sve što volim - da učim, da putujem, da upoznajem ljude, da pišem i pravim priče, koristeći svoje lične snage: snalažljivost, znatiželju, znanje jezika i sposobnost da vrlo malo spavam. A imam puno energije!

Nikada, pa ni na početku karijere nisam imala tremu, uvek uzbuđenje. Učila sam velikom brzinom. Moj idol je Gertrude Bell, prva žena diplomata, takođe Lara Croft. Nekako se uvek tako i postavljam.



Kako izgleda vaš život u Njujorku - jedan radni dan?

- Radni dan je uvek drugačiji: putujem pola meseca, nekada i češće. Kada sam kod kuće u Njujorku, onda ili radim od kuće ili idem po gradu na razne sastanke. Ako pripremam scenario ili pokazujem šefici plan snimanja filma, onda idem u kancelariju, blizu Central Parka. Živim u Bruklinu u Vilijamsburgu i mnogo volim svoj kraj. Kad ustanem, a to je uvek oko 6h ujutru, idem ili na jogu ili na balet/ples, u sportskom centru blizu mog stana. Imam omiljeni kafić i juice bar, pa nakon 6 godina u ovom kraju imam utisak da sam u Bruklinu kod kuće.

Ako sam vikendom u Njujorku, izlazim: Brodvej, koncerti, restorani, volim da idem u bioskop, naročito u bioskop-restoran, u kojem mogu, uz film i kokice, da uživam u čaši omiljenog vina (Malbec). Obožavam ovde “brunch” kulturu i idem bar jednom nedeljom sa društvom na branč kad sam kod kuće.

Ali volim i da putujem na toplija mesta vikendom kad god stignem: u Majami, na Karibe ili u Los Anđeles.

Svako putovanje ima svoj šarm ali i teskobe

Koje biste destinacije i hotele izdvojili kao najlepše?

- Galapagos je, iskreno, najlepša destinacija na kojoj sam bila. Imala sam priliku da idem na ostrva na kojima niko nikad nije bio, osim jedog ili dva naučnika. Neverovatna priroda. I ostrvo Kauai na Havajima je prelepo.
U Pekingu mi je ostao u sećanju Chao hotel, a u Tokiu Hyatt. U Zimbabveu sam boravila u hotelu Nesbitt Castle u gradu Bulawayo. Bila sam i u mnogim lepim hotelima u Majamiju: Art Basel, South Beach, St. Regis... Mada, više volim da odsednem kod poznanika i prijatelja kad god mogu, jer tako je autentičnije.

Generalno, svako iskustvo je drugačije. Svako putovanje ima svoj šarm, takođe i teskobe. To je verovatno za mene najuzbudljivije, kao i u mom poslu: da je uvek nešto novo, drugačije i neočekivano. Zadovoljna sam što, uz puno rada i truda, mogu da ostvarim svoje snove. Pre 30. godine života imam ne samo omiljeni posao, nego i “lifestyle” o kome sam oduvek sanjala.

Marina Bulatović

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Veliki uskršnji karneval u Beogradu ove godine na čak četiri lokacije
24. April 2024
Predstojećeg vikenda u Tašmajdanskom parku, na Zemunskom keju, platou kod Kalenić...
Razno
22. April 2024
Udruženje „Hrana sa naših polja” u subotu i nedelju 27. i 28. aprila u TC...
Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...