Instalacija srpske umetnice izložena u Beču

29. Maj 2020
Jelena Micić, Homeless/Homey, 2020© Lisa Rastl, Courtesy of Jelena Micić
Jelena Micić, Homeless/Homey, 2020© Lisa Rastl, Courtesy of Jelena Micić

U bečkoj Akademiji likovnih umetnosti 2. juna 2020. godine otvara se izložba „Multiple Singularities“ koja ujedinjuje šest mladih umetnika iz Srbije, Bugarske, Rusije, Slovačke, Ukrajine i Tajvana.

Akademija predstavlja umetničke pozicije više puta nagrađivanih apsolvenata i studenata jedne napredne generacije umetnika atematske oblasti koje su obrađene ne mogu biti aktuelnije. Izloženi radovi postavljaju pitanje, koji socijalni i politički mehanizmi upravljaju ponašanjem individua u javnom prostoru, i bave se vizuelnim formama tih „vladinih tehnika“ u gradskim oblastima. Događaji prethodnih nedelja i iznenadno stavljanje van snage zajedničkih i ličnih rutina pokazuju koliko javni prostor suptilno ispunjava svoju kontrolnu funkciju i koliko su svakodnevica  i „normalnost“ blisko „normiranju“. Izložba se koncepcionalno svesno oslanja na singularnost pre nego na kolektivnost i spaja pojedinačne aktere u polju umetnosti. Oni deluju subjektivno iz svog okruženja i svoje političke pozicije i odnose se na istu podelu prava na učešće i delovanje individueu javnom prostoru. Izložba povezuje te pojedinačne pozicije da se iz njihovih raznovrsnih perspektiva podstakne društvena promena.

Inicijatorke izložbe su umetnice Jelena Micić iz Srbije i Anastasiya Yarovenko iz Ukrajine koje i same izlažu svoje radove.

Instalaciju „Homeless/Homey“ naše umetnice Jelene Micić (1986) iz Knjaževca čine biljke koje su izrasle iz betonskih pukotina na gradskom prostoru Beča. One razbijaju u realnom, kao i u prenesenom smislu uređenu strukturu javnog prostora ali i izložbenog, tako što su pronašle novi privremeni „dom“.     

Ostali umetnici čiji radovi su takođe izloženi su: Ting-Jung Chen (Tajvan), Vasilena, Gankovska (Bugarska), Ekaterina Shapiro-Obermair (Rusija) i Martina Šimkovičova (Slovačka).

Izložba se može videti do 6. septembra 2020. godine.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....