Instalacija srpske umetnice izložena u Beču

29. May 2020
Jelena Micić, Homeless/Homey, 2020© Lisa Rastl, Courtesy of Jelena Micić
Jelena Micić, Homeless/Homey, 2020© Lisa Rastl, Courtesy of Jelena Micić

U bečkoj Akademiji likovnih umetnosti 2. juna 2020. godine otvara se izložba „Multiple Singularities“ koja ujedinjuje šest mladih umetnika iz Srbije, Bugarske, Rusije, Slovačke, Ukrajine i Tajvana.

Akademija predstavlja umetničke pozicije više puta nagrađivanih apsolvenata i studenata jedne napredne generacije umetnika atematske oblasti koje su obrađene ne mogu biti aktuelnije. Izloženi radovi postavljaju pitanje, koji socijalni i politički mehanizmi upravljaju ponašanjem individua u javnom prostoru, i bave se vizuelnim formama tih „vladinih tehnika“ u gradskim oblastima. Događaji prethodnih nedelja i iznenadno stavljanje van snage zajedničkih i ličnih rutina pokazuju koliko javni prostor suptilno ispunjava svoju kontrolnu funkciju i koliko su svakodnevica  i „normalnost“ blisko „normiranju“. Izložba se koncepcionalno svesno oslanja na singularnost pre nego na kolektivnost i spaja pojedinačne aktere u polju umetnosti. Oni deluju subjektivno iz svog okruženja i svoje političke pozicije i odnose se na istu podelu prava na učešće i delovanje individueu javnom prostoru. Izložba povezuje te pojedinačne pozicije da se iz njihovih raznovrsnih perspektiva podstakne društvena promena.

Inicijatorke izložbe su umetnice Jelena Micić iz Srbije i Anastasiya Yarovenko iz Ukrajine koje i same izlažu svoje radove.

Instalaciju „Homeless/Homey“ naše umetnice Jelene Micić (1986) iz Knjaževca čine biljke koje su izrasle iz betonskih pukotina na gradskom prostoru Beča. One razbijaju u realnom, kao i u prenesenom smislu uređenu strukturu javnog prostora ali i izložbenog, tako što su pronašle novi privremeni „dom“.     

Ostali umetnici čiji radovi su takođe izloženi su: Ting-Jung Chen (Tajvan), Vasilena, Gankovska (Bugarska), Ekaterina Shapiro-Obermair (Rusija) i Martina Šimkovičova (Slovačka).

Izložba se može videti do 6. septembra 2020. godine.

Comments (0)

Connected news

Others
Izložba autohtonih sireva Balkana 11. i 12. oktobra u Beogradu
11. October 2024
Predstojećg vikenda, 12. i 13. oktobra, u Beogradu će biti održana 18. izložba autohtonih...
Others
Otkrivanje tajni kruzing industrije: Memoari Monkey Bre Sailor-a
09. October 2024
Posle čitavih deset godina rada na rukopisu knjige o životu i radu zaposlenih u housekeeping...
Others
Urbana elegancija – Italijanska moda u Srbiji
30. September 2024
Sinoć je u Beogradu renomirani brend Max&Co doveo italijansku modu u Srbiju i predstavio...
Others
Temerin dobija svoj prvi filmski festival
26. September 2024
U periodu od 27. do 29. septembra, u organizaciji Opštine Temerin i Kulturnog centra...