Beč dobija novi muzej

27. April 2022
Foto © Hannah Aders
Foto © Hannah Aders

U Beču se otvara Austrijski muzej crnačke zabave i muzike 14. maja 2022. godine koji će se pozicionirati kao vodeći muzej crnačke kulture i popularne muzike na nemačkom govornom području.

Kao sastavni deo Belvedere muzeja Austrijski muzej crnačke zabave i muzike će biti smešten u prostoru nekadašnje galerije savremene umetnosti Belvedere 21. Muzej će biti posvećen crnim umetnicima i zabavljačima koji su uspeli da se istaknu u industriji zabave na nemačkom govornom području gde dominiraju belci u periodu od 1940-tih do 2000-ih godina. To je period koji označava prekretnicu između gubitka značaja televizijskog programa i početka jutjub ere.

Muzej pojašnjava uslove u kojima su svoje karijere izgradili između ostalih pevačica i glumica Oliv Morfild, voditeljka Arabela Kisbauer, grupa Raunder grlz, voditelj Mola Adebisi, operska pevačica Džesi Norman, muzičar Bili Mo i pevač Roberto Blanko.

Multimedijalna zbirka muzeja koja je koncipirana kao otvorena i proširiva obuhvata ploče, časopise, autograme i predmete. Donacije, pozajmice i kupovine od privatnih osoba čine jezro arhiva. Svake subote od 18 časova muzej će nuditi obiman program sa predstavama, predavanjima, tribinama i koncertima.

- Muzej crnačke zabave i muzike je odavno trebalo da bude osnovan. Predajom lokacije Belvedere 21 muzeju počinjemo sa posvetom kojom se ponovo ispisuje istorija austrijske popularne kulture - izjavila je Stela Rolig, generalna direktorka Belvedere muzeja.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Veliki uskršnji karneval u Beogradu ove godine na čak četiri lokacije
24. April 2024
Predstojećeg vikenda u Tašmajdanskom parku, na Zemunskom keju, platou kod Kalenić...
Razno
22. April 2024
Udruženje „Hrana sa naših polja” u subotu i nedelju 27. i 28. aprila u TC...
Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...